Доступність посилання

ТОП новини

Проблема Тимошенко: залишити за ґратами не можна помилувати


Прихильники Тимошенко готові їхати до Німеччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Прихильники Тимошенко готові їхати до Німеччини

Київ – Президент Віктор Янукович має законне право звільнити Юлію Тимошенко без ухвалення додаткових законів. Це стверджували у вівторок у партії «Батьківщина», коментуючи заяву міністра юстиції України Олени Лукаш. Глава Мінюсту констатувала, що у Януковича відсутні правові підстави для помилування екс-прем’єра. Тим часом посли Франції, Німеччини та Польщі у Києві наголосили, що «дуже важко» уявляють підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС без вирішення «проблеми Тимошенко».

Президент Віктор Янукович не може помилувати ув’язненого екс-прем’єра Юлію Тимошенко, бо для цього не має правових підстав. Про це заявила у вівторок міністр юстиції України Олена Лукаш. Як член комісії про помилування вона зазначила: вже є рішення цього органу, що вирішення даного питання є передчасним. А глава держави не може підписати указ про помилування без відповідної ухвали даної комісії, констатувала Лукаш.

Вона нагадала: триває розгляд інших кримінальних справ, пов’язаних із колишнім главою уряду і екс-керівником енергетичної компанії ЄЕСУ, й за ними немає вироків (якими б вони не виявилися – обвинувальними чи виправдувальними). Тому час розглядати питання помилування Тимошенко ще не настав, зауважила Лукаш.

Це не компетенція президента – Лукаш

І взагалі, наголосила Олена Лукаш, на сьогодні це питання – не компетенція президента.

Якщо це питання й може розглядатися, то лише на певних умовах
Олена Лукаш
«І якщо це питання й може розглядатися, то лише на певних умовах. Сьогодні у президента України немає правових підстав для підписання указу про помилування. Але це – моя особиста думка», – зауважила міністр юстиції.

Янукович має всі законні підстави для підписання відповідного указу – Яценюк

Спроби вивезти Юлію Тимошенко у наручниках на тижневе лікування до Німеччини і не звільнити її, як того вимагає ЄС, є неприпустимими. Про це заявив у вівторок голова фракції «Батьківщини» у Верховній Раді Арсеній Яценюк. Відповідно до Конституції та власного указу про процедуру помилування, Янукович має право звільнити Тимошенко без ухвалення додаткових законів, наголошує Яценюк.

Необхідно читати укази Януковича, які він особисто підписував, і які потрібно виконувати в першу чергу міністру юстиції
Арсеній Яценюк
«Хотів би все-таки звернути увагу міністра юстиції України, пані Лукаш, що необхідно читати укази президента Віктора Януковича, які він особисто підписував, які він оприлюднював і які потрібно виконувати в першу чергу міністру юстиції», – сказав опозиціонер.
Арсеній Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00
Яценюк процитував пункт 6 Положення про порядок здійснення помилування, підписаного Віктором Януковичем понад три роки тому: «Клопотання про помилування осіб, які не відбули половину призначеного їм строку покарання, а також клопотання осіб, засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини, можуть бути задоволені за наявності обставин, що потребують особливо гуманного ставлення».

Водночас він зазначив, що випустити Тимошенко на волю можна й іншими шляхами – без підписання президентського указу про помилування. Наприклад, через ухвалений законопроект про амністію. Але його досі блокували регіонали, сказав Яценюк. Хоча наступного пленарного тижня у провладних депутатів є змога все ж підтримати такий документ, зазначив опозиціонер.

При цьому Яценюк нагадав про діяльність в Україні місії Європарламенту Кокса-Квасневського, звіт якої є визначальним для підписання угоди з ЄС, очікуваного наприкінці наступного місяця на саміті у Вільнюсі.

Зі свого боку, міністр юстиції України Олена Лукаш теж не заперечувала значення цієї місії, як і євроінтеграції України загалом.

«Саме в рамках діяльності цієї місії відбувається вирішення питання (Тимошенко – ред.), передбаченого нашим євроінтеграційним планом щодо саміту, який, я думаю, успішно відбудеться найближчим часом», – зауважила Олена Лукаш.

Як повідомив у вівторок президент Європарламенту Мартін Шульц, місію Європарламенту Кокса-Квасневського продовжено до середини листопада.

Шульц зазначив, що наразі необхідно знайти рішення, яке задовольнить усі сторони в ситуації з «питанням Тимошенко». Поки що воно залишається невирішеним. А як зауважили посли Німеччини, Франції та Польщі в Україні, без розв’язання такого питання підписання угоди з ЄС у Вільнюсі «дуже важко уявити».

Тим часом ЄС запропонував президенту України застосувати до Тимошенко процедуру «часткового помилування». Про це сказав у Брюсселі Олександр Квасневський. Він пояснив, у чому полягає зміст «часткового помилування» – можна зменшити строк ув’язнення із 7 років до 2 років, які Тимошенко вже перебуває в ув’язненні.
  • Зображення 16x9

    Володимир Носков

    Володимир Носков співпрацює з Радіо Свобода з 2009 року. Є власним кореспондентом Радіо Свобода по Харкову і області

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG