Доступність посилання

ТОП новини

Черкаси мають «вишиваний літопис» України


Експонати Музею українського рушника у Черкасах
Експонати Музею українського рушника у Черкасах
Черкаси – Більше семисот українських рушників за кількадесят років зібрала доктор культурології Світлана Китова. У її колекції – вишивана спадщина Середнього Подніпров’я, предмети народного одягу, керамічні та дерев’яні вироби. Нині старовинні атрибути побуту українців експонуються в Музеї українського рушника при Черкаському національному університеті.

Збирати рушники Світлана Китова почала ще на Рівненщині у 80-х роках минулого століття. Невдовзі переїхала до Черкас, однак, вишиваного захоплення не полишила. Навпаки стала активно їздити по селах Черкащини у пошуках старовини. За три десятиліття назбирала понад тисячу старожитностей – рушники, народний одяг, керамічний посуд та дерев’яні предмети побуту.

Найбільше у колекції Світлани Китової – рушників. Їх вона назбирала більше семисот. Майже усі вишиті надбання із середнього Подніпров’я – зі Черкащини, Полтавщини, Кіровоградщини та Київщини. Є навіть подаровані рушники з Дніпропетровщини. Усі свої знання про семантику орнаментів народних вишиваних рушників доктор культурології виклала у книзі «Полотняний літопис України».

Кожен рушник для мене був найкращий – Китова

Засновниця Музею рушника Світлана Китова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Кожен рушник для мене був найкращий. Приносила додому і намагалася зрозуміти знаки, які на ньому вишиті
Світлана Китова
«Кожен рушник для мене був найкращий. Приносила додому і намагалася зрозуміти знаки, які на ньому вишиті. І я настільки зацікавилася, що не просто йшла в село: «Ой, Господи, хоч би найти». А я знала, що в тому селі знайду і саме те, що мені треба», – розповідає Китова.

Автентику Світлана Китова спершу зберігала вдома. Коли ж назбирала чимало старовини, заснувала Музей українського рушника тоді ще при Черкаському педагогічному інституті.

«Я такий своєрідний колекціонер. Звичайні колекціонери нормальні, бо в них позиція: «Що в мене є, у тебе – немає». А у мене так: «У мене є і ось подивіться, яке ж воно прекрасне». І бігом сюди, щоб усі ж побачили. Ось така в мене позиція стосовно вишивки», – каже вона.

Онук колекціонерів Дмитро Китов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Музей «полотняного літопису»

Музей українського рушника при Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького діє вже двадцять років. Екскурсії у вишивану світлицю відбуваються щонайменше щотижня. Втім, каже директор навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Ігор Погрібний, донині вона так і не отримала офіційного статусу музею.

Якщо формалізовано, то це виставка рушників, яка постійно діє у приміщенні університету. Але офіційного статусу, щоб документально, він, на жаль, не має
Ігор Погрібний
«Якщо формалізовано, то це виставка рушників, яка постійно діє у приміщенні університету. Але офіційного статусу, щоб документально, він, на жаль, не має. Попри те, що він не має офіційного статусу музею, інформація про нього досить широка. Тому організовуємо екскурсії і для учнів, і для вчителів, які проходять підвищення кваліфікації, і студенти університету, і учасники конференцій університету», – пояснює Погрібний.

Цього року у межах фольклорної практики колекцію Музею українського рушника студенти-філологи поповнили аж на 400 експонатів. Із них близько трьохсот – українські рушники.

Речі народного побуту, зібрані засновницею Музею рушника Світланою Китовою
Речі народного побуту, зібрані засновницею Музею рушника Світланою Китовою
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG