Доступність посилання

ТОП новини

Україна стоїть на порозі великих позитивних змін – президент ЄБРР


У суботу завершилася офіційна частина програми зустрічі МВФ та Світового банку, в якій взяла участь і українська делегація. Розмови та порядок денний цієї зустрічі домінували дві теми: ознаки економічного відновлення та виходу з тривалої економічної рецесії, а також – політична криза у Вашингтоні та її наслідки.

До голосів, що закликають вашингтонських політиків знайти компроміс, відновивши повноцінну роботу американського уряду та уникнувши можливого дефолту, приєднався і Європейський банк з реконструкції та розвитку (ЄБРР). За словами його президента Суми Чакрабарті, наслідки дефолту США на свої боргові зобов’язання будуть відчутні і в країнах Східної Європи, Центральної Азії, Кавказу та Північної Африки, де працює ЄБРР, зокрема через падіння курсу долара.

А от ситуацію в Україні президент банку, що є найбільшим кредитором в країні, оцінив з оптимізмом. На його думку, вона стоїть на порозі великих позитивних змін та вже є зразком для наслідування інших країн.

Президент ЄБРР Сума Чакрабарті закликав Україну якомога швидше провести структурні реформи:

«Ми це закликаємо робити скрізь – від Балкан до Центральної Азії. Проведіть реформи зараз, бо економічне відновлення не за горами, але для того, щоби ним скористатися, ви повинні бути готові – мати більш вільні ринки».
На його погляд, підписання Угод про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС Україні, без сумніву, з цим допоможе:

«Основною перевагою від вступу в ЄС для країн Центральної Європи, про що вони самі говорять, став вплив, який цей крок мав на розвиток їх інституцій – на їх покращення, розвиток та модернізацію. І саме цей ефект я очікую і для України».

На відміну від Росії та інших країн, де працює ЄБРР, Україна має досить диверсифіковану економіку. Українське сільське господарство може прогодувати половину Європи та Північну Африку, а промислове виробництво – стати конкурентоспроможнім на європейському ринку, вважає президент ЄБРР. Але це – лише за умов покращення інвестиційного клімату та зниження корупції:

«Для нас основне навіть не підписання угоди з ЄС, а запровадження реформ, про які ми вже давно говоримо. Ми одні з тих, хто найголосніше закликає Україну покращити свій інвестиційний клімат, переконати іноземних інвесторів прийти до вас – нових інвесторів. Україна має заохочувати і внутрішніх інвесторів, які також занепокоєні інвестиційним кліматом».

Цього року ЄБРР значно знизив обсяг інвестицій в українську економіку, практично поставивши ультиматум: або корупція, або кредити. Чакрабарті вважає, що український уряд та особисто президент Віктор Янукович його почули. Вже до кінця року має бути підписаний Меморандум про порозуміння, що надає антикорупційний захист українському та іноземному бізнесу:

«Ми наблизилися до підписання Меморандуму про порозуміння між урядом, ЄБРР, Світовим банком, МВФ, іншими серйозними міжнародними інституціями, а також – бізнесом, що працює в Україні. Єдине, про що лишилося домовитися, так це про те, як саме працюватиме омбудсмен чи орган з якоюсь іншою назвою, який розглядатиме та реагуватиме на скарги від бізнесів на корупцію. Це останнє, про що йде розмова. Ця ініціатива має дуже сильну підтримку від уряду, а також – від президентської адміністрації та особисто від президента».

А з червня цього року банк отримав можливість видавати позички в національній валюті в Україні:

«Це так добре! Ми це обговорювали багато років в Україні. У лютому, коли я був в Україні, я звернувся до президента і сказав, що це дуже пригнічує розвиток малого та середнього бізнесу. Тому що багато малих та середніх підприємств не можуть брати на себе ризик коливання курсу валют. Нам треба, щоб парламент швидко рухався в цьому питанні. Президент попросив, щоб уряд проштовхнув це законодавство, і парламент його схвалив. І це надзвичайно добре. Зараз ми можемо збільшити позички в національній валюті».

Тепер досвід України в цій галузі, говорить президент ЄБРР, вивчають в країнах Північної Африки – Мороко, Тунісі, Єгипті та Йорданії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG