Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція визначила кандидатів на довибори, Партія регіонів – ще ні


Київ – На повторні вибори на п’яти проблемних округах ідуть ті ж самі кандидати від опозиції, що й минулого року – таке спільне рішення ухвалили три найбільші опозиційні партії. В «Батьківщині» переконані, що в цих округах у партії у провладних кандидатів немає шансів. Водночас у Партії регіонів заявляють, що на перевиборах робитимуть ставку на самовисуванців. Експерти очікують, що на цих виборах влада відпрацьовуватиме сценарій 2015 року – з великими фінансовими вливаннями, адмінресурсом та підкупом. Регіонали ж запевняють, що влада як ніколи зацікавлена провести ці вибори прозоро.

Спільний центр для контролю за повторними виборами у п’яти округах створили у середу три найбільші опозиційні партії. За пропозицією Юлії Тимошенко, яку вона висловила в своєму листі, з’їзди партій «Батьківщина» та «Свобода» затвердили на цих округах тих самих єдиних кандидатів від опозиції, які були на минулих виборах. Від «Батьківщини» це Леонід Даценко, Микола Булатецький, Аркадій Корнацький та Віктор Романюк, від партії «Свобода» – Юрій Левченко.

Лідер парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що пропозицію створити єдиний виборчий центр опозиції зробив очільник УДАРу Віталій Кличко, хоча його політична сила й не висуває нині своїх кандидатів. Яценюк попереджає, що доведеться стикнутися із великою кількістю технічних кандидатів від влади, яких добре фінансуватимуть, однак він переконує, що опозиція до цього готова.

Депутат від «Батьківщини», секретар парламентського комітету з верховенства права Павло Петренко висловив Радіо Свобода впевненість, що мешканці Миколаївщини, Черкащини, Києва та Київської області підтримуватимуть опозицію, а не кандидатів від влади, навіть якщо ті підуть як безпартійні самовисуванці.

Головна задача спільного центру – оперативно реагувати на порушення з боку влади
Павло Петренко
«Головна задача спільного центру, який ми створили – оперативно реагувати на порушення з боку влади. Яка, не виключено, репетируватиме фальсифікації для майбутніх президентських виборів. Але їм не вдасться застосувати свої схеми на цих округах, бо українці все чудово розуміють. Вони продемонстрували це, підтримавши опозиційних кандидатів на цих округах під час минулих виборів», – наголосив опозиційний депутат.

Партія регіонів вирішила обійтися без з’їзду, а кандидатів висувати на місцях, пояснив Радіо Свобода депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Ми вирішили, що треба робити самовисунення, у місцевих осередках, причому це будуть і члени Партії регіонів, і безпартійні. Ми не наполягаємо на тих самих кандидатах, що й минулого року, бо час змінився», – зауважив Олійник.

Він запевняє, що влада більше за всіх зацікавлена провести перевибори чесно, бо вся відповідальність за перебіг кампанії лежить на ній.

Для опозиції ці вибори будуть важчими за минулі – експерти

Політолог Кость Бондаренко вважає, що прогнозувати результати виборів на п’яти округах зарано, але припускає, що для опозиції вони будуть важчими, ніж минулі.

Ми бачимо, що на всіх останніх довиборах, які мали місце в Україні, перевагу мали кандидати від влади
Кость Бондаренко
«Вже не буде змоги повною мірою скористатися брендом опозиції, – каже він. – У 2012 році можна було висунути єдиним опозиційним кандидатом хоч Чебурашку – виборці б його підтримали! Ми бачимо, що на всіх останніх довиборах, які мали місце в Україні (ті ж вибори міських голів) – перевагу мали кандидати від влади».

Мережа «Опора», яка вже розпочала моніторинг повторних виборчих перегонів, прогнозує, що найбільший вплив на результати виборів матимуть: адміністративний ресурс, який виявлятиметься як через місцеву владу, так і через членів окружних комісій; безпрецедентне збільшення фінансування виборчої кампанії та особлива роль технічних кандидатів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG