Доступність посилання

ТОП новини

Серед ліквідаторів аварії на Фукусімі є українець


«Четвертий реактор повністю зруйнувався внаслідок вибуху водню. Через це ми за перший же рік зміцнили конструкцію. Нова будівля нині достатньо сильна, аби витримати ще один землетрус», – каже Масаюкі Оно, генеральний директор Фукусіми.

Це найвпізнаваніші кадри з вибуху водню на Фукусімі. Після нього реактор лишися засмічений радіоактивним брудом. Нині першочергове завдання власника – прибрати ядерні відходи, а потім – за допомогою цього крана – і паливні елементи.

«Ми звели спеціальне укриття над четвертим реактором. Конструкція жодним чином не тисне на будівлю і її можна використовувати для утилізації палива без створення додаткового тиску на реактор», – додає Оно.
Паливні елементи необхідно тримати у спеціальних контейнерах. Вони не мають торкатися один одного чи ламатися. Експерти з ядерної енергетики застерігають – найменша помилка може спричинити аварію, набагато потужнішу за ту, що сталася у березні 2011-го.

За останні півтора роки власник Фукусіми уже припустився багатьох помилок. Приміром, допустив витік радіоактивної води з реактора. Це ставить під сумнів його компетенцію і безпечне виконання наступного етапу – говорить колишній посол Японії у Швейцарії та противник атомної енергетики.

«На четвертому реакторі Фукусіми удесятеро більше радіоактивного цезію, ніж у Чорнобилі. У гіршому випадку наслідки будуть незворотними. А це означає – станеться катастрофа планетарного масштабу», – заначає Мітцуі Мурата.

Він закликає кращих світових науковців приєднатися до ліквідації наслідків аварії на Фукусімі.

«Два з половиною роки Японія та власник Фукусіми намагаються подолати наслідки катастрофи. Їхні спроби доводять – одній країні це не під силу. Тому Японії слід попросити міжнародної допомоги», – каже Мурата.

Країна уже прислухається до закордонних експертів – зауважують в урядовій агенції з природних ресурсів та енергетики.

«Відповідальність за ліквідацію наслідків катастрофи лежить цілковито на компанії TEPCO. Але, звісно, ми їх підтримуємо. Ми запросили спеціалістів з усього світу. Сформувалася команда у складі шістьох людей з України, Росії, Сполучених Штатів, Великої Британії та Франції», – говорять Хіронорі Наканіші, Агенція з природних ресурсів та енергетики.

Спостерігачі з Японської агенції з ядерного регулювання уже затвердили план з утилізації радіоактивного палива. За графіком, роботи на четвертому реакторі почнуться у листопаді і триватимуть півтора роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG