Доступність посилання

ТОП новини

Місія МВФ починає роботу в Києві, фонд попереджає про майбутні ризики


Міжнародний валютний фонд попереджає країни Центральної та Східної Європи про зростання економічних ризиків для них і говорить про те, що надзвичайно важливо підготуватися до нових збурень на ринках. Про це йдеться у звіті фонду. Місія, що у четвер розпочала роботу в Києві, має переглянути стан фінансових справ України і те, як Київ планує вирішити ситуацію зі скороченням резервів та високим боргом.

Українська економіка, що потерпає від спаду, не дає достатніх надходжень у бюджет, бюджетний дефіцит зростає, а інвестори мають сумніви в тому, що Києву вдасться обслуговувати свій зовнішній борг, який нараховує понад 10 мільярдів доларів, і виплата якого має відбутися наприкінці 2014 року.

Фахівці фонду говорять про те, що складна ситуація на світових фінансових ринках спричинила відтік капіталу з більшості країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи. Найбільше потерпіли від цього Сербія, Туреччина та Україна. При чому в Україні обставини погіршуються через складну політичну ситуацію, яка не сприяє проведенню реформ, які могли б повернути країну до зростання, адже її потенціал оцінюється як найвищий в регіоні.

Про це, зокрема, йшлося під час попередньої зустрічі представників МВФ із головою уряду Миколою Азаровим, якому було сказано, що від уряду чекають чіткішої програми реформ, яка б включала, зокрема, підняття цін на газ. На це український прем’єр відповів, що Україна не може цього зробити.

Коментуючи цю ситуацію з фінансовим станом України, президент центру економічного розвитку Олександр Пасхавер говорить, що навряд чи варто чекати якихось суттєвих зрушень найближчим часом, адже реформування енергетичного сектора суперечить інтересам влади.

Якщо підвищуються ціни на газ, потрібно робити соціальні амортизатори. Це непроста реформа
Олександр Пасхавер
«Щодо ціни на газ, то це непроста проблема. Якщо підвищуються ціни на газ, потрібно робити соціальні амортизатори. Це непроста реформа, і вона дає менше заробляти. Тому вони не хочуть її робити», – пояснює експерт.

На думку фахівців МВФ, Україні та іншим країнам регіону зараз життєво необхідно забезпечити «швидші, вищі та потужніші» темпи економічного зростання. А забезпечити їх вдасться лише через оздоровлення фінансової системи шляхом скорочення кількості перешкод у таких царинах, як законодавство, судочинство, оподаткування та регулювання, відкриття економіки до зовнішнього світу, поліпшення інвестиційного клімату, а також здійснення реформ на ринку праці, які допомогли б осучаснити його.

«Цей уряд робитиме тільки ті реформи, які забезпечать йому владу»

Але на думку Олександра Пасхавера, цей уряд, так само, як і попередній, не збирається проводити таких усесторонніх реформ, навіть незважаючи на те, що економісти оцінюють ситуацію як складну.

Всі уряди України погано робили реформи
Олександр Пасхавер
«Всі уряди України погано робили реформи. Цей уряд робитиме тільки ті реформи, які забезпечать йому владу. Всі інші реформи він не може робити, бо вони ліберальні і вони проти його влади», – переконаний економіст.

Щодо того, як уряд виплутуватиметься з боргів, які потрібно буде виплачувати вже найближчим часом, то український економіст не виключає, що у випадку, якщо у кредитах відмовить МВФ, надати їх Києву може Китай, який зацікавлений в українському ринку землі, чи навіть Європейський союз, який нині міг би виручити Київ зі суто політичних причин, сподіваючись на те, що справжніх реформ він зможе активніше вимагати вже після підписання угоди про асоціацію.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG