Доступність посилання

ТОП новини

Юлія повинна відбути на лікування вільною людиною, громадянкою – Олександр Тимошенко


Олександр Тимошенко
Олександр Тимошенко
Прага – Чоловік Юлії Тимошенко – Олександр Тимошенко – висловив переконання, що на лікування за кордон колишня прем’єр України повинна відбути вільною людиною, українкою і громадянкою, яка користується всіма громадянськими правами. Про це він заявив у п’ятницю в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. На думку Олександра Тимошенка, у президента України Віктора Януковича у цій ситуації тільки один вибір – захист інтересів України, а цим є європейська інтеграція України.

– Чи сумніваєтесь Ви, що до саміту у Вільнюсі Юлія Тимошенко буде звільнена і виїде на лікування за кордон?

Я підтримую як варіант логіку дій, що її запропонували Кокс і Квасневський – це «часткове помилування»
– Ми всі дуже добре розуміємо, що політичні переслідування моєї дружини, її незаконний арешт і утримання під вартою розпочались за командою Януковича. І за його командою вони можуть припинитись. Звичайно, я як її чоловік хочу, щоб її відпустили на лікування вже сьогодні. Здоров’я – це головне.

Юлія прийняла пропозицію місії Кокса-Квасневського щодо лікування за кордоном. Вона пішла на цей компроміс тільки заради європейських перспектив України. Якщо у президента є політична воля і бажання виконати свої обіцянки, а також зобов’язання, взяті Україною щодо виконання критеріїв, необхідних для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, у цьому випадку Юлію направлять на лікування найближчим часом.

Але мені здається, що влада зараз не хоче цього робити і вигадує всілякі маневри, щоб відтягнути момент відправки її на лікування. До того ж режим хоче це зробити в максимально принизливій формі, мало що не в наручниках і кайданах. По-моєму, це неприйнятно. Я підтримую як варіант логіку дій, що її запропонували Кокс і Квасневський – це «часткове помилування». На лікування Юлія повинна відбувати вільною людиною, українкою, громадянкою, яка користується всіма громадянськими правами.

– Як Ви ставитесь до голосування у Верховній Раді стосовно закону, який мав би дозволити Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон, якщо врахувати певні розбіжності як у середовищі опозиції, так і в Партії регіонів щодо цього?

Яку команду дасть Янукович, за те й проголосує його кишенькова більшість на чолі із так званим «диригентом» Чечетовим
– Ми всі прекрасно розуміємо, що більшістю у Верховній Раді командує президент. Яку команду дасть Янукович, за те й проголосує його кишенькова більшість на чолі із так званим «диригентом» Чечетовим. І знову ж нагадаю: вони хочуть це зробити максимально принизливо для Юлії. Не даремно всі кликуни Партії регіонів говорять про варіант, коли лікування проводиться у перервані терміни. Тобто лікування не зараховується до строку незаконного вироку. Але, знову ж таки, на тлі компромісу з приводу лікування, на який Юлія пішла першою, не очікуючи нічого від влади, всі забувають про головне: вона незаконно засуджена.

– Як, на Вашу думку, чи дотримає президент слово щодо звільнення Юлії Тимошенко, дане у Донецьку?

Янукович повинен подолати містечковість і показати, що він все ж є президентом України, а не господарем окремого регіону – Донбасу
– Мені б хотілось, щоб президент усе ж усвідомив себе державним діячем і головою держави. Адже для справжнього політика особистих образ не існує, все те, що відбувається, він оцінює крізь призму інтересів країни і народу. Інтерес країни – це і буде європейська інтеграція. Ось тому пан Янукович повинен подолати містечковість і показати, що він все ж є президентом України, а не господарем просто окремого регіону – Донбасу. Я б хотів вірити, що Віктор Федорович пам’ятає все, що він публічно і в приватних бесідах пообіцяв людям, політикам, європейським лідерам. Мені здається, що для нього надійшов час приймати самостійні рішення, а не йти на повідку свого оточення.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG