Доступність посилання

ТОП новини

Кремль хоче, щоб Україною керував другий Кадиров? (Європейська преса)


Київ – Президент Віктор Янукович підтвердив готовність тимчасово відпустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон, але не пообіцяв їй помилування. Проте саме помилування очікували від нього європейські партнери. Цю тему обговорюють провідні європейські видання. Тим часом польська газета Rzeczpospolita пише про те, що нинішня російська влада воліла б бачити в Україні не просто дружню, а «безвольну» політичну еліту. На тлі такої позиції Кремля Україна має не лише обрати членство в тій чи іншій інтеграційній структурі, а й зробити цивілізаційний вибір, наголошує видання.

Щоденна німецька газета Die Welt пише про те, що президент Віктор Янукович вперше чітко артикулював свою згоду на виїзд Юлії Тимошенко за кордон для лікування. Він дав зрозуміти, що неодмінно підпише розроблений парламентом закон, який дозволить екс-прем’єру лікуватися за межами України. Die Welt припускає, що реалістичність такого сценарію не викликає сумнівів.

Однак німецьке видання звертає увагу на заяву українського міністра юстиції Олени Лукаш, яка наголосила, що не існує юридичних підстав для помилування Тимошенко. За її словами, ні проблеми зі спиною, ні міжнародний тиск не є підставою для помилування. Die Welt пише, що без помилування екс-прем’єр не зможе брати участі у президентських виборах 2015 року, навіть якщо вийде на волю.

Британське інформаційне агентство Reuters, також звертає увагу на заяву Януковича щодо його готовності відпустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон. Це означатиме, що екс-прем’єр згодом змушена буде повернутися до в’язниці. Однак Reuters наголошує, що ЄС від Януковича очікував не лише дозволу на лікування за кордоном, але й рішення про помилування.

Агентство цитує також дочку Юлії Тимошенко Євгенію. Вона сподівається, що її мати зможе виїхати до Німеччини до 19 листопада цього року завдяки домовленостям, досягнутим між Януковичем та Євросоюзом.

Польська щоденна газета Rzeczpospolita опублікувала статтю Філіпа Мемчеса під назвою «Війна за українську душу». Автор пише, що питання майбутнього України не можна зводити лише до того, в якій інтеграційній економічній та політичній структурі вона опиниться. Наразі йдеться про цивілізаційний вибір. Україна є країною мультикультурною, релігійно й етнічно розмаїтою. І це потрібно враховувати, коли йдеться про її прийдешнє.

Автор наводить думку українського публіциста Миколи Рябчука, який зауважив, що Росія більше не потребує дружньої політичної еліти в Україні, якою на певному етапі була для неї команда Януковича – їй потрібна еліта безвольна. Кремль волів би бачити в Києві свого намісника на кшталт президента Чечні Рамзана Кадирова.

Янукович натомість нагадує Олександра Лукашенка в Білорусі чи Володимира Вороніна в Молдові – політиків, які нібито видавали себе за союзників Москви, але, зрештою, вступали з нею у суперечки. Rzeczpospolita зазначає, що президент Янукович чинитиме так, як і згадані керманичі, бо навіть якщо й не дбає про інтереси всієї країни, переймається принаймні інтересами власними та свого оточення.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG