Доступність посилання

ТОП новини

Тиск Росії на Литву є тиском на весь ЄС – єврокомісар Гюхт


Литовська продукція в магазині в Калінінграді
Литовська продукція в магазині в Калінінграді
Люксембург – Міністри 28 держав-членів ЄС у п’ятницю обговорили перспективи створення зони вільної торгівлі між співдружністю та країнами «Східного партнерства». Тиск, який чинять росіяни на ці держави та, останнім часом, на Литву, неприпустимий, наголошують вони. Єврокомісія нагадала Києву, що слід готуватися до зони вільної торгівлі, а також зайняла доволі тверду позицію щодо порушень Росією правил СОТ. Єврокомісар з питань торгівлі заявляє, що має серйозний намір змусити росіян поважати ці правила.

Європейські дипломати, висловивши підтримку підписанню угод у Вільнюсі, заявили, що тиск, який чинить Росія на «Східне партнерство» та Литву, неприпустимий.

Єврокомісар із питань торгівлі Карел де Гюхт зазначив, що Євросоюз сьогодні у Женеві на засіданні Ради з товарної торгівлі при СОТ порушив питання посиленого контролю литовських вантажів та обмежень ввозу молочних продуктів із Литви до Росії.

Настав час, коли Росія має поважати правила, які стосуються і її
Карел де Гюхт
«Ми не погоджуємося з тим, що робить Росія, і вважаємо, що коли таке чинять із однією країною-членом, то це означає, що ці дії націлені на весь Європейський союз, – наголошує єврокомісар. – Тобто, йдеться про литовську частину ЄС. Тож ми починаємо діяти. Вважаємо, що ці кроки суперечать правилам СОТ. Це заборонено, і настав час, коли Росія має поважати правила, які стосуються і її».

«Список Гюхта»

Говорячи про підготовку України до тимчасового впровадження зони вільної торгівлі, Карел де Гюхт нагадав, що Києву слід серйозно поставитися до скасування утилізаційного збору на автомобілі з Європи, скасувати обмеження на імпорт вугілля та коксу та виконати інші умови, які вже отримали назву «список Гюхта».

Речник єврокомісара з політики сусідства та розширення Петер Стано раніше цього ж дня зазначив, що європейські міністри закордонних справ у понеділок почнуть обговорювати досягнення України на шляху до асоціації з ЄС. Втім, остаточне рішення щодо того, чи готові українці до підписання з об’єднаною Європою угоди у Вільнюсі, дипломати ухвалять не 21 жовтня, а дещо пізніше.

Із грудня минулого року є доволі зрозумілим, що українцям слід робити для того, щоб Євросоюз зміг підписати угоду про асоціацію
Петер Стано
«Із грудня минулого року є доволі зрозумілим, що українцям слід робити для того, щоб Євросоюз зміг підписати угоду про асоціацію, – зауважує він. – Ці умови залишаються чинними. Тобто, рішучі та очевидні результати у сфері вибіркового правосуддя, виборчого законодавства та реформ у рамках програми асоціації».

«Міністри закордонних справ візьмуть до уваги всі важливі елементи – включно із практичними кроками та діями, які здійснюють українські партнери для забезпечення всіх необхідних критеріїв», – додав представник Європейської комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG