Доступність посилання

ТОП новини

Референдум Корчинського, Гурвіца, Мухарського і Кармазіна – політтехнологія?


Київ – В Україні ініціюють референдум про заборону Компартії. Серед ініціаторів – позивач щодо позбавлення повноважень народних депутатів Кармазін, лідер «Братства» Корчинський, екс-мер Одеси Гурвіц, актор, шоумен Мухарський. Тим часом ЦВК знову відмовився реєструвати ініціативну групу з проведення іншого референдуму, який підтримують саме комуністи, про вступ України до Митного союзу. «Спадкоємці Ілліча» називають чергову антикомуністичну пропозицію дешевим піаром, а експерти вбачають у ній «політтехнологію для відмивання ідеї референдуму».

Народний депутат, колишній міський голова Одеси Едуард Гурвіц, колишній народний депутат, за позовами якого втратили мандати кілька нинішніх парламентарів Юрій Кармазін, лідер партії «Братство», екс-УНСОвець Дмитро Корчинський, актор і телеведучий Антін Мухарський, відомий також як «професор антропології» Орест Лютий, що виступає у супроводі «Народного Антитоталітарного ансамблю «Сталін унд Гітлер капут», – це ініціатори референдуму щодо заборони Комуністичної партії в Україні. Вони переконували, що загалом до групи ініціаторів входять кілька десятків діячів культури, науки, мистецтва та політики України.

Як сподівається Едуард Гурвіц, вже наступного тижня вдасться створити у Верховній Раді міжфракційне об’єднання щодо проведення референдуму з викорінення комуністичної ідеології. А далі таку ідею зможуть підтримати по всій Україні, сказав Едуард Гурвіц і висловив своє ставлення до комуністичної ідеології та одного з найкривавіших її представників.

Коли я у Верховній Раді згадав у виступі про Сталіна, вони на мене прямо кидались. Захисники Сталіна – цього коротуна
Едуард Гурвіц
«Я бачу, як ці люди (комуністи) поводять себе зараз, продовжуючи вихваляти бандита, садиста, вбивцю Сталіна. Коли я у Верховній Раді згадав у виступі про Сталіна й сказав те, що про нього думаю, так вони на мене прямо кидались у Верховні Раді. Захисники Сталіна – цього коротуна, котрому приписують перемогу над фашизмом. Хоча за цю перемогу народ заплатив мільйонами, мільйонами життів», – наголосив Едуард Гурвіц.

«Ініціатива, крім отакого піару, не матиме жодних наслідків» – Голуб

Народний депутат від Компартії Олександр Голуб у коментарі Радіо Свобода назвав пропозицію проведення такого референдуму «піаром». Адже є чіткі норми закону щодо політичних партій в Україні, й Компартія не порушила жодних норм. І взагалі українська Конституція дозволяє громадянам мати різні погляди – в тому числі, комуністичні. На думку Олександра Голуба, сам факт появи даної ініціативи свідчить про успішність діяльності українських комуністів.

«Тобто, якби цього не було (діяльності українських комуністів – ред.), звичайно, не було б подібних ініціатив (стосовно референдум про заборону Компартії – ред.). І по-друге, оскільки людям не можна заборонити думати, то, звичайно, сама ця ініціатива, крім отакого піару, не матиме жодних наслідків», – зазначив Олександр Голуб.

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук наголосила Радіо Свобода, що будь-які спроби ініціювати зараз в Україні референдум можуть мати успіх лише, якщо не суперечать намірам влади. Водночас вона вважає недосконалим чинний нині «Закон про всеукраїнський референдум».

Хоча одного з ініціаторів «антикомуністичного референдуму» Юрія Кармазіна це не лякає. Він визнає, що закон має чимало недоліків, але яким би він не був, відступати від наміру проведення не варто. І як стверджував Юрій Кармазін, на такому референдумі переважна більшість українців підтримає його та інших натхненників заборони комуністичної ідеології в Україні.

«80 відсотків тих, хто прийде проголосувати, проголосує за це» – Кармазін

«Результати я можу сказати – попередньо – 80 відсотків тих, хто прийде проголосувати, проголосує за це», – переконує Юрій Кармазін, не уточнюючи, на які саме соціологічні дослідження він міг опиратися.

Політолог Олександр Палій у коментарі Радіо Свобода зазначив, що ініціатори проведення «антикомуністичного референдуму» в нинішніх умовах, за нинішньої редакції закону насправді втілюють політтехнологію. Її мета, стверджує експерт, реабілітувати дискредитований інструмент референдуму.

Ця кампанія очевидно робиться для того, щоб уже влада отримала певну легітимність для проведення свого референдуму
Олександр Палій
«Ця кампанія очевидно робиться для того, щоб уже влада отримала певну легітимність для проведення свого референдуму. Тобто, я думаю, що це – політтехнологія для відмивання цієї ідеї референдуму і взагалі цього інструменту в громадській дискусії», – вважає Олександр Палій.

Тим часом у п’ятницю ЦВК уже вчетверте відмовила в реєстрації ініціативних груп із проведення референдуму про вступ України до Митного союзу. Про таку ініціативу заявили в Комуністичній партії та об’єднанні «Український вибір».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG