Доступність посилання

ТОП новини

В Україні будуть дешеві авіаквитки?


«Wizzair» відкрив у Донецьку свою другу в Україні базу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

«Wizzair» відкрив у Донецьку свою другу в Україні базу

Київ – Бюджетні авіалінії штучно не допускаються на ринок перевезень, визнають у владі. Експерти ж вважають, що головною проблемою ринку авіаперевезень в Україні є його фактична монополізація. Проте після підписання договору «Про відкрите небо» з Європейським Союзом до України прийдуть бюджетні європейські авіакомпанії, переконані фахівці. Тим часом пасажири скаржаться на завищені ціни та сервіс обслуговування.

Заступник директора столичної туристичної компанії Оксана Демус вважає, що в Україні взагалі немає лоукостів.

«Враховуючи вартість внутрішніх авіаперевезень в Україні, я б не назвала це лоукостами. Тому що вартість міжнародних авіаперевезень набагато менша, ніж ціна на внутрішні рейси по території України», – зауважує вона.

Приватний підприємець Володимир зі Львова, який щонайменше двічі на місяць літає до Києва чи Донецька, також скаржиться на високі ціни авіаперевезень, проте відмовлятись наміру немає. Підприємець вважає, що для звичайної людини авіаперевезення лишаються недоступними через високу ціну.

«Я думаю, це здирництво. Сервіс бажає кращого, ціни, навіть на економ-клас, завищені. Але інші перевезення займають багато часу, а час – це гроші, тому мені літаком найкраще», – пояснює Володимир.

Ціни завищені через монополію

Народний депутат від «Партії регіонів» Вадим Колесніченко переконаний, що лоукости не вигідні власникам великих авіакомпаній, котрі сформували своєрідну монополію. На його думку, вони штучно стримують поширення лоукостів.

«Вони були б популярні, якби в Україну їх допустили. Це ж питання до тих, хто не допускає ці лоукости на територію України. Свого часу навіть Wizz Air відмовився від кількох рейсів через тиск на нього. І мене це дуже дивує», – коментує Радіо Свобода парламентар.

Експерт у галузі авіаційного права Арсеній Герасимів також підтверджує відсутність чесної конкуренції на ринку авіаперевезень.

Хоча авіакомпаній є дуже багато в Україні, але варто розуміти, що деякі з них мають один-два літаки
Арсеній Герасимів
«Насправді авіаринок в Україні дещо монополізований. Хоча авіакомпаній є дуже багато в Україні, але варто розуміти, що деякі з них мають один-два літаки. Але от великих гравців, їх всього декілька, тому ринок монополізований», – пояснює адвокат.

Експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ірина Коссе переконана, що залучення до внутрішніх авіаперевезень нових гравців зможе змінити ситуацію.

Варто лише порівняти ціни на авіаквитки на схожі відстані в Україні та Європі і ми побачимо, що різниця буде у 2-3 рази
Ірина Коссе
«Це призведе до зниження цін, тому що в Україні авіакомпаній небагато і їх можна вважати монополістами. Варто лише порівняти ціни на авіаквитки на схожі відстані в Україні та Європі і ми побачимо, що різниця буде у 2-3 рази», – зазначила експерт.

Підписання договору з Європою знищить монополістів в Україні

Переговори щодо підписання договору «Про відкрите небо» з Європейським союзом тривають уже не один рік. Україна готується до цього від грудня 2007 і провела п'ять раундів переговорів. Наступний раунд перемов пройде 27-28 жовтня цього року, повідомив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

Колишній міністр транспорту Йосип Вінський пояснює, що переговори штучно затягуються через позицію українських авіаперевізників.

«Ми поки цього договору не підписали. Адже ми не можемо прийняти рішення йти чи не йти у міжнародну конкуренцію. Є якась надія, що ми маємо захистити свого авіаперевізника, якого реально сьогодні не існує», – прокоментував він.

Оксана Демус зазначає, що у разі підписання договору європейські авіакомпанії почнуть негайно виходити на український ринок. Підвищення конкуренції, на її думку, зможе сприяти зниженню цін на авіаквитки в Україні.

Україна повністю готова до більшого приймання авіа літаків інших авіакомпаній та їх обслуговування
Оксана Демус
«Міжнародні авіакомпанії чекають підписання цього документу. Вони очікують і готові, як тільки так і одразу, прийти на внутрішній ринок авіаперевезень. І Україна повністю готова до більшого приймання авіалітаків інших авіакомпаній та їх обслуговування. Я у цьому впевнена і не розумію, чому ми так довго вирішуємо це питання», – наголошує вона.

Юрист Арсеній Герасимів переконаний, що з приходом нових авіакомпаній збільшиться також кількість бюджетних рейсів.

«Враховуючи те, що угода передбачає вільний доступ українських авіаперевізників на європейський ринок і навпаки, це призведе до збільшення європейський авіакомпаній в Україні, у тому числі і бюджетних ліній. Підписання угоди вплине не тільки на лоукости, але і на загальну ситуацію в авіаперевезеннях», – пояснює фахівець.

Держава повинна змінити політику

Йосип Вінський вважає, що Україні варто створити власну бюджетну авіакомпанію.

Треба вирішувати питання так: або створювати за державні кошти лоукост-авіакомпанію, або шукати на зовнішніх ринках інвестора
Йосип Вінський
«Я сьогодні поки що не бачу реально жодної компанії, яка мала б парк літаків, що міг би адекватно працювати на внутрішньому ринку. З цим треба працювати, потрібно робити окрему політику. Треба вирішувати питання так: або створювати за державні кошти лоукост-авіакомпанію, наприклад, на базі літака АН-148, або шукати на зовнішніх ринках інвестора, який би здійснював перевезення літаками імпортного виробництва», – переконує екс-урядовець.

Експерти відзначають, що в Україні склалась ситуація, коли аеропорти наживаються на авіаперевізниках. Вони у свою чергу штучно піднімають вартість квитків. Хоча у Європі, як зазначає Ірина Коссе, ситуація протилежна.

«На заході, у Європі основне джерело прибутку аеропорту – це не обслуговування авіакомпаній, а обслуговування пасажирів. Тобто, це надання сервісів, це продаж продуктів харчування, магазини «duty free», оренда автомобілів, готелі тощо. Загалом десь 60-70 відсотків усіх прибутків аеропорту йдуть саме від обслуговування пасажирів. В Україні, навпаки, ця схема побудована так, що десь 80-90 відсотків прибутків йде від авіакомпаній», – вважає вона.

У першому півріччі 2013 року комерційні пасажирські та вантажні перевезення здійснювали 39 вітчизняних авіакомпаній. Майже 90 відсотків загальних обсягів перевезень вітчизняними авіакомпаніями виконано 5 провідними авіакомпаніями: «Міжнародні авіалінії України», «Візз Ейр Україна», «Ютейр-Україна», «Роза Вітрів» та «Ейр Онікс».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG