Доступність посилання

ТОП новини

Генна інженерія врятує світ від голоду?


Цьогорічну престижну всесвітню продовольчу премію отримали троє вчених, які вирощують генетично модифіковані продукти. 17 мільйонів фермерів по всьому світові зібрали ГМО-врожай у 2012-у. При чому, понад 90 відсотків – це маленькі господарства у країнах, що розвиваються. За словами вчених, генетичні мутації допомагають збільшити врожай і зменшити кількість пестицидів. Критики цієї технології ставлять під сумнів якість генетично модифікованих продуктів.

Мері Дел Гілтон почала кар’єру дослідниці в 70-х. Тоді їй здавалося, що мікроскопічна бактерія і зернина – надто різні, аби обмінятися генетичними кодами. Невдовзі вона переконалась, що помилялась.

Дослідниця пояснює: ДНК рослини – як книжка, у якій кожен ген як окрема сторінка, що містить унікальну інформацію про смак, теплостійкість, врожайність і навіть токсичність. За допомогою генної інженерії можна вибрати окремі сторінки і з них сформувати потрібний набір характеристик нової рослини. ГМО дозволяє, приміром, імплантувати в рослини протеїн, що робить їх стійкими до шкідників. У той же час він – безпечний для людей.

Майже уся кукурудза й бавовна, що росте у США, містить цей ген. Він зменшує використання засобів від шкідників на 50 мільйонів кілограмів щороку. У критиків – свої контраргументи.

Кажуть, натомість, через додавання інших генів, фермери стали більше застосовувати емульсії проти бур’янів.

Те, що троє прихильників генних модифікацій отримали таку престижну продовольчу премію – експерти сприймають неоднозначно.

Ганс Герен отримав цю премію майже двадцять років тому. За використання природних методів у боротьбі проти комах-шкідників у Африці. Він переконує, що ГМО від голоду не врятує. Потрібно міняти теперішню систему ведення сільського господарства.

Натомість, вчений радить детальніше вивчити вплив ГМО на людину та навколишнє середовище. Мері Дел Гілтон – іншої думки. Вона вважає, що ГМО технології дозволять нагодувати світ.

Чи буде генна інженерія в майбутньому визначати сільське господарство невідомо. Боротьба думок та технологій триватиме і далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG