Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС Польщі і Швеції їдуть до України


Карл Більдт
Карл Більдт
Міністри закордонних справ Швеції і Польщі Карл Більдт і Радослав Сікорський відвідають Україну. Про це сьогодні в Люксембурзі перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС повідомив голова МЗС Швеції.

«Україна у центрі уваги. Місія Кокса-Квасневського критична, очевидно, що Україна ще не виконала всі умови. Відразу після сьогоднішньої зустрічі Радек Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, і я їдемо до Кишинева, Києва і Тбілісі», – сказав Більдт.

Він також повідомив, що не має наміру зустрічатися з президентом України Віктором Януковичем. «Ми не будемо зустрічатися з Віктором Януковичем. У нас більше немає причин зустрічатися з президентом. Я бачився з ним лише кілька тижнів тому, і моє послання було настільки чітким, наскільки це можливо, і немає потреби в подальших розмовах із ним. Але є потреби для розмов з іншими політичними силами. Не потрібно забувати, що в Україні серйозна фінансова криза, і в найближчі місяці їм потрібно вдаватися до негайних дій, щоб вирішити економічні труднощі», – заявив міністр закордонних справ Швеції.

Сьогодні в Люксембурзі міністри закордонних справ Євросоюзу розглядатимуть підготовку до саміту програми «Східне партнерство». Першим на порядку денному стоїть питання України, яка прагне підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі на саміті у Вільнюсі 28–29 листопада.

Серед умов Євросоюзу фігурує проблема колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Вона відбуває семирічний термін позбавлення волі за перевищення посадових повноважень.

Комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле висловив сподівання, що українська влада дозволить Тимошенко поїхати до Німеччини на лікування ще до саміту.

Сьогодні до Києва також прибувають члени моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс і Александр Квасневський.
XS
SM
MD
LG