Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС закликали Україну зробити більше для асоціації, зокрема, щодо Тимошенко


Україна в центрі уваги міністрів закордонних справ ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила сьогодні, що до підписання угоди про асоціацію з ЄС Україна має зробити більше, щоб виконати умови Євросоюзу, зокрема, щодо подолання вибіркового правосуддя.

Водночас, виступаючи після засідання Ради міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембургу, вона висловила сподівання, що Україна зробить це до саміту учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство» в литовському Вільнюсі наприкінці наступного місяця.

«Ми дуже чітко весь час давали Україні знати, що треба зробити, щоб ми прийшли до Вільнюса здатними просунутися вперед так, як ми б, звичайно, хотіли. А це означає вирішити цілу низку питань. І я б сказала, що нині ми цілком чітко даємо знати, що треба зробити, абсолютно чітко даємо знати про необхідність рухатися вперед. І я сподіваюся, що ми прийдемо до Вільнюса здатними відсвяткувати з приводу виконаного і зможемо продовжити відносини так, як ми б хотіли», – заявила вона.

При цьому Аштон наголосила: «Я хочу абсолютно чітко дати знати, як я робила вже багато разів: питання вибіркового правосуддя, а Юлія Тимошенко сказала б, що це питання є, – це ширше питання про природу системи правосуддя, яка діє в Україні. Ми постійно кажемо, що це питання треба вирішити, якщо вони бажають мати міцніші відносини. Це означає, що, роблячи так, вони мають з’ясувати, що сталося з окремими людьми, і знайти належний шлях зробити те, що треба зробити. Як не маю наміру вдаватися в подробиці з очевидної причини: з наближенням саміту відбувається багато дискусій, тож побачимо, що станеться».

Інші учасники зустрічі, спілкуючись із журналістами, знову попереджали, що Україна має виконати умови ЄС для підписання угоди про асоціацію на Вільнюському саміті.

Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт прокоментував можливість, що Україна не виконає цих умов, так: «Дехто підозрює, що (президент Віктор) Янукович може розвернутися назад за дві доби до саміту. Я не думаю, що це можливо. Якщо ж так, то уряди кількох країн скажуть, що мають розібратися детальніше. І тоді угоду можуть підписати через два тижні після Вільнюса, чи через два місяці, чи наступного літа. Двері до Європи відчинені, але вони (Україна) мають пройти крізь них».

За словами Більдта, він дуже скептично ставиться до такого розв’язку справи Тимошенко, як надання їй можливості виїхати лікуватися до Німеччини, але без помилування. «Це порушує питання: а що має статися потім? Чи Україна вимагатиме її екстрадиції і повернення до в’язниці в Україні? Я маю на увазі, що це буде обхідний шлях, але не вирішення проблеми», – сказав він.

У свою чергу, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, коментуючи справу Юлії Тимошенко, сказав: «Для нас дуже важливо, щоб ця символічна справа була вирішена, і її вирішення, що задовольнило б обидві сторони, зараз у руках України».
XS
SM
MD
LG