Доступність посилання

ТОП новини

Чехія виступає за тіснішу співпрацю з Україною і спрощення віз


Чеський президент Мілош Земан (ліворуч) та президент України Віктор Янукович, Київ, 21 жовтня 2013 року
Чеський президент Мілош Земан (ліворуч) та президент України Віктор Янукович, Київ, 21 жовтня 2013 року
Київ – Україна та Чехія відновили активні відносини, які охололи після надання цією країною притулку політичним опонентам нинішньої влади Януковича, вважають аналітики. Поте і зараз вони пов’язують відносини двох держав із тим, як вирішиться питання звільнення екс-прем’єра. Наразі Україна та Чехія домовилися про співпрацю в оборонній, міграційній та в інших сферах. А крім того – чеський президент Мілош Земан запропонував спростити візовий режим між двома державами, а також пообіцяв підтримувати Україну на шляху євроінтеграції.

Колишнього прем’єра Юлію Тимошенко можна буде звільнити завдяки ухваленню необхідного закону, проект якого вже розглядають, заявив президент України Віктор Янукович після зустрічі з президентом Чехії Мілошем Земаном.

Чеський керівник із цього ж приводу пожартував, що він, як колишній аналітик, може дати «від 0 до 100%» щодо імовірності звільнення Тимошенко.
Янукович і Земан зустрілися у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
Також він зізнався, що питання лікування за кордоном колишнього прем’єра вони з Януковичем обговорювали тет-а-тет. Однак, за словами Земана, передчасне оприлюднення результатів цих перемовин може зашкодити справі.

Доля Тимошенко була не єдиним пунктом порядку денного зустрічі глав держав. Президенти та урядовці України і Чехії підписали низку угод, зокрема – про політику щодо мігрантів, про співпрацю в оборонній галузі та у сфері культури. Віктор Янукович після їхнього підписання подякував чеському президентові за те, що нині Чехія підтримує всі позиції України в зовнішній політиці.

«Наші переговори з президентом Чеської Республіки підтвердили наше обопільне прагнення розвивати дружні та взаємовигідні взаємини між Україною та Чехією. Невипадковим є те, що наша зустріч відбувається напередодні Вільнюського саміту, де ми маємо намір підписати угоду про асоціацію України з ЄС», – зауважив Янукович.

Після цього обидва президенти вирушили на бізнес-форум, на якому про співпрацю домовлялися понад 300 підприємців з України та Чехії.

Чи стане українцям простіше отримувати довгострокові візи до Чехії?

Під час переговорів з Віктором Януковичем президент Чеської Республіки Мілош Земан висловився, зокрема, про лібералізацію візового режиму між Україною і Чехією.

Ми прагнемо лібералізувати візовий режим
Мілош Земан
«Ми прагнемо лібералізувати візовий режим, тому що ми вважаємо, що така лібералізація допомагатиме пожвавленню нашої взаємної співпраці», – сказав Земан.

Крім того, чеський президент зауважив, що його країна прагне збільшити в Україні кількість консулів – так само для поліпшення міждержавної співпраці.

Країни-учасниці Шенгенської зони, серед яких є і Чехія, можуть самостійно встановлювати умови лише довготермінових віз, що видаються для підприємництва, працевлаштування, навчання чи тривалого лікування. Умови надання короткотермінових віз до Чехії, що видаються більшості відвідувачів, зокрема, туристам – встановлюється лише на рівні ЄС.

Нинішній візит президента Чехії до України є кінцем охолодження відносин між двома державами, таку думку висловив Радіо Свобода директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС Григорій Перепелиця.

Після того, як Чехія надала притулок Данилишину, стосунки між двома державами зіпсувалися. Візит Земана завершує тайм-аут
Григорій Перепелиця
«Після того, як Чехія надала притулок колишньому міністру економіки уряду Тимошенко Богдану Данилишину, якого оголосили в розшук в Україні – стосунки між двома державами зіпсувалися. Чехія зайняла жорстку позицію щодо дотримання прав людини в Україні. В Україні навіть деякий час не було посла Чехії, бо українська сторона затягувала надання йому вірчих грамот. І нинішній візит президента Чеської Республіки Мілоша Земана завершує тайм-аут, який настав, – вважає експерт з міжнародних відносин. – Співпраця щодо легалізації українських мігрантів у Чехії, поновлення культурних зв’язків та співпраця в оборонній промисловості обох держав – це напрями, які були заморожені та відновлюються зараз».

Григорій Перепелиця, а разом з ним й інші експерти наголошують, що Чехія була одним із опонентів європейської інтеграції України, однак тепер можна сподіватися, що вона підтримає угоду про асоціацію України з ЄС. Водночас, на думку фахівців, якщо асоціація з якоїсь причини не відбудеться, не виключене повторне охолодження відносин між Україною та Чехією, оскільки остання є членом Євросоюзу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG