Доступність посилання

ТОП новини

Українець Лапшин визнав себе винним у расистських злочинах в Англії


Павло Лапшин
Павло Лапшин
Лондон – Український громадянин Павло Лапшин у понеділок у суді визнав себе винним в убивстві пенсіонера-мусульманина та у влаштуванні кількох вибухів біля мечетей в околицях Бірмінгема. У п’ятницю суддя королівського суду Олд Бейлі має оголосити вирок дніпропетровському студенту-аспіранту, який перебував в Англії на стажуванні.

Павло Лапшин, одягнений у темний светр, виглядав у залі суду спокійно і впевнено. При ньому сиділа перекладачка, яка переповідала йому російською слова судді.

Але на запитання до нього Павло Лапшин сам відповідав англійською. Він чітко сказав yes (так) на підтвердження свого імені. Також він відповів англійською guilty (винен), визнавши себе винним у вбивстві пенсіонера-мусульманина у квітні цього року в передмісті Бірмінгема.

Дніпропетровець визнав, що влаштовував вибухи біля мечетей у кількох містечках довкола. Павло Лапшин не погодився лише з тим, що його пристрої мали на меті убити чи покалічити людей.

Жертв від вибухів справді не було, але представники прокуратури мають іншу думку про пристрої, начинені вибухівкою, цвяхами тощо.

За засіданням із балкона спостерігали родичі убитого 82-річного Мохаммеда Саліма.

Пізнього квітневого вечора він повертався з мечеті і загинув від ударів ножем у спину.

Представник британської поліції Маркус Біл сказав журналістам біля суду, що Павло Лапшин діяв наодинці. Із виявленого випливає, що він самостійно хотів розпалити антимусульманські настрої і не був пов’язаний з екстремістами в Англії.

Представник поліції наголосив, що британські слідчі отримали багато інформації від української сторони і вдячні за максимальне сприяння.

Расизм

Посилаючись на джерела поліції у Британії, повідомляють, що Павло Лапшин після затримання казав слідчим, що вважає темношкірих та азійців представниками нижчих рас.

Британська прокуратура також розглядає злочини, в яких Павло Лапшин визнав себе винним, як такі, що обтяжені расизмом і тероризмом.

Британські ЗМІ зараз намагаються знайти пояснення дій українця, який, приїхавши в Англію на стажування в компанію комп’ютерного програмування Delcam, виявився настільки переповнений ненавистю, що через кілька днів взявся за ножа.

Павло Лапшин визнав також, що мав при собі завантажені з інтернету інструкції про виготовлення вибухівки, використання отрути тощо.

У повідомленнях також ідеться, що дніпропетровський студент-аспірант міг перебувати під впливом расистських і неонацистських російськомовних веб-сайтів.

У суді повідомлено, що у перебігу процесу буде також оприлюднена психіатрична оцінка підсудного.

У залі суду був присутній представник посольства України, який сказав, що стежить за перебігом процесу над українським громадянином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG