Доступність посилання

ТОП новини

Польща проти рішення Страсбурзького суду щодо Катині


Варшава – Польща незадоволена остаточним рішенням Європейського суду з прав людини щодо скарги на недобросовісне розслідування справи щодо катинської трагедії у Москві. У понеділок європейські судді оголосили, що вони не мають повноважень для того, щоб оцінювати, наскільки ретельно російські військові прокурори розслідували катинський злочин у 1990-2004 роках. Польське МЗС розчароване цим рішенням європейських суддів, а деякі політики таким висновком обурені. У Польщі не розуміють, чому в Страсбурзі не побачили нелюдського та принизивого ставлення Москви до нащадків розстріляних енкаведистами у 1940 році польських офіцерів.

Артур Новак-Фар, польський віце-міністр закордонних справ не приховувує свого здивування. Він каже, що у його міністерстві засмучені вироком Страсбурзького суду. За словами Новака-Фара, суд не погодився з усіма аргументами польської сторони, на боці якої величезна моральна та історична перевага. Водночас віце-міністр твердить, що не бачить якихось політичних підтекстів і пояснює висновок європейських суддів процедурними моментами:

Суд ухвалив досить спрощену і мало прихильну до Польщі інтерпретацію фактів
Артур Новак-Фар
«Суд ухвалив досить спрощену і мало прихильну до Польщі інтерпретацію фактів. Проте, я не вважаю, що це така фундаментальна поразка, це процесуальна поразка, натомість вона є проявом логіки суду, яка застосовується в таких справах», – каже Новак-Фар.

Набагато гостріше рішення європейських суддів оцінюють польські політики. Ришард Чарнецький з партії «Право і справедливість» назвав вирок суду в Страсбурзі кпиною над жертвами сталінського терору та своєрідною підтримкою спадкоємців тоталітарного режиму. Чарнецький каже, що страсбурзькі судді вмили руки, наче Понтій Пилат. Натомість Ришард Каліш з Союзу лівих демократів твердить, що суд керувався казуїсткою у справі, яка викликає в Польщі дуже багато емоцій.

Розслідування триватиме

Польща не припинить розслідування катинського злочину, говорить Лукаш Камінський, керівник польського Інституту національної пам’яті.

Право сімей жертв на ретельне розслідування, яке з’ясує всі аспекти справи, буде реалізоване. На сьогодні воно реалізовується Інститутом національної пам’яті, польським прокурорами
Лукаш Камінський
«Право сімей жертв на ретельне розслідування, яке з’ясує всі аспекти справи, буде реалізоване. На сьогодні воно реалізовується Інститутом національної пам’яті, польським прокурорами. Ми рішуче настроєні довести це розслідування до кінця, не тільки задля того, щоб сказати історичну правду про ці події, але й щоб ці події отримали повну правову оцінку з боку польських прокурорів», – зазначив Лукаш Камінський.

Утім родичі вбитих у 1940 році в Катині польських офіцерів побоюються, що рішення Європейського суду ускладнить польським прокурорам розслідування резонансного злочину. Мовляв, тепер Інститутові національної пам’яті буде набагато важче отримати з Москви необхідні документи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG