Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відкрили пам’ятник кавоману Юрію Кульчицькому


Сьогодні у Львові, у сквері неподалік лялькового театру, відкрили пам’ятник українському шляхтичеві Юрію-Францу Кульчицькому, який у XVII столітті призвичаїв європейців до кави, зокрема і галичан.

Уродженець Самбірського району Юрій Кульчицький у 1660 році мешкав на Запорізькій Січі, тоді потрапив у полон до турків, від яких перейняв їхню мову і культуру, а ще традицію кавування. Після полону приїхав у Відень. Коли у 1683 році турецькі війська взяли в облогу габсбурзьку столицю, Юрій Кульчицький, перебравшись у турецький одяг, пройшов через турецькі шатра, переправився через Дунай і передав лист з проханням про допомогу союзникам. Донині австрійці шанують Юрія Кульчицького як свого героя.

За одним із переказів, Юрієві Кульчицькому віденці дозволили забрати майже 300 мішків кави з турецького обозу. Галичанин сам готував каву і так навчив європейців її пити. Хоча у Європі каву знали ще від XV століття, але вживали як ліки, і зерна коштували дуже дорого. Український шляхтич зробив напій популярним. Кавові зерна Кульчицький привіз і у Львів, відтоді почалась традиція львівської кави.

Пам’ятник Юрію Кульчицькому у Львові вже третій – один є у Відні на будинку, інший у його рідному селі Кульчиці на Самбірщині. Львівську скульптуру створив молодий митець Роман Кикта. Зображений ним Кульчицький, вбраний у козацький одяг, а не турецький, як у Відні, присів біля мішка з кавою, з якого сиплються зернята і перетворюються на золоті монети. Скульптура виготовлена із бронзи і граніту.

Скульптуру галицькому кавоманові Юрію Кульчицькому встановили без попередніх конкурсів і обговорень з громадою, за спонсорські кошти приватного підприємства.

«Ми горді, що цей пам’ятник тепер буде у Львові. Думаю, що не один туристичний маршрут буде тепер тут проходити. Сьогодні всі львів’яни, українці, весь світ ще раз собі закарбують, яку добру справу зробив Кульчицький для всієї Європи і прослави міста Лева», – сказав на відкритті скульптури мер Львова Андрій Садовий.
XS
SM
MD
LG