Доступність посилання

ТОП новини

ЄС поновив переговори з Туреччиною про вступ після трирічної перерви


Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу погодилися сьогодні відкрити новий розділ переговорів про вступ із Туреччиною, таким чином поновлюючи процес, перерваний понад три роки тому.

Як вирішила Рада міністрів закордонних справ на засіданні в Люксембурзі, вже 5 листопада представники ЄС і Туреччини мають почати переговори щодо політики регіонального розвитку. Це буде 14-й розділ вступних переговорів із загалом 35.

Єврокомісар із питань розширення Штефан Фюле назвав це рішення важливим кроком. За його словами, останні події в Туреччині підкреслюють важливість залучення Євросоюзу і того, що ЄС залишається дороговказом для реформ у Туреччині.

Відкриття нових розділів переговорів про вступ Туреччини до ЄС було заблоковане з кінця 2009 року, коли його ветував Кіпр, вимагаючи від Анкари нормалізувати відносини з ним. Нове вето на це накладала Німеччина вже в червні цього року після придушення в Туреччині протиурядових протестів.

Туреччина, яка є офіційним кандидатом на членство в ЄС із 1999 року і почала переговори про вступ 2005-го, наразі завершила їх тільки за одним розділом із 35.
XS
SM
MD
LG