Доступність посилання

ТОП новини

50 відтінків геїв: що прийнятне, а що ні в російській поп-культурі?


Російський співак Борис Моїсеєв
Російський співак Борис Моїсеєв
Заклики в Росії щодо бойкоту концертів відкритого гея, британського легендарного вже співака Елтона Джона повністю відповідають брутальному придушенню Кремлем прав лесбійок, геїв, бісексуалів і трансвеститів (ЛГБТ) у Російській Федерації. Але ці спроби також суперечать власним правилам, за якими живе світ поп-музики в Росії: чим скандальніше та із більшим викаблучуванням, тим ліпше. Так у чому ж різниця відтінків?

Варто відчути різницю між двома наступними виконавцями:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обоє чоловіків мають смак до яскравих костюмів. Обидва відкриті геї.

Можливо, що обидва могли б заперечувати відкрито й проти наступу влади Кремля проти ЛГБТ в Росії.

Але фактично 59-річний Борис Моїсеєв, колишній танцівник балету, з досить скромними співацькими навичками, є лише улюбленцем пануючої в російській поп-музиці вульгарної, синтезованої мелодики, яку ще йменують «попса».

Тоді як 66-річний Елтон Джон – один зі всесвітньо знаменитих музикантів, якого сприйняли в Росії ще від 1979 року. Нині він постав перед закликами до бойкоту з боку релігійних лідерів і деяких груп російського суспільства, коли його концерти в Москві і Казані вже запланували на грудень.


Влада Росії сама собі суперечить

Пам’ятаєте вже кілька серій, нібито студентських, чоловічих та змішаних, еротичних календарів із напівоголеним Володимиром Путіним, не без мовчазного сприяння Кремля, та фотосесій нинішнього президента з оголеним торсом у різних виданнях. Що це, як не спроби виділити деякі свої власні гомоеротичні сигнали перед суспільством, натякають експерти.

Маємо державну лінію поведінки, яка проповідує ненависть до гомосексуалістів у всій Російській Федерації
Артемій Троїцький
Чи не про такі суперечності та викривлення самою владою ставлення до різних сексуальних орієнтацій у Росії каже музичний критик і активіст культури Артемій Троїцький: «Такі артисти як Микола Басков, Філіп Кіркоров, Сергій Звєрєв – їхній вигляд, манери їхньої поведінки на сцені є абсолютно манірними і дуже-дуже відповідають стилю геїв. У той же час ми маємо державну лінію поведінки, яка проповідує ненависть до гомосексуалістів у всій Російській Федерації. Успіх всіх цих манірних співаків, можливо, говорить про те, що російське суспільство не є вже настільки таким, що ненавидить гомосексуалів так, як Путін думає про це. Вся ця ситуація дуже серйозно викривлена».

Весь цей острів російської естради з його маленькими і особливими групами поп-зірок, їхнім спілкуванням, співжиттям, із їхніми прозахідними, проєвропейськими уявленнями, особливостями шлюбів, дітей від сурогатних матерів – все це визнається владою, спонсорується нею через телебачення, радіо, різні офіційні заходи. До таких належать дуже популярні в Росії: Філіп Кіркоров із його очима лані; Максим Галкін, із його манерами переодягання; нинішня дружина 37-річного Галкіна – 64-річна Алла Пугачова. Західні журналісти кажуть, що росіяни сприймають усе це нормально, без зайвої драматизації.

Відвідини концерту сприятимуть перелюбству, наркоманії, алкоголізму
Саїджаґфар Лутфуллін
Але чому якраз Елтон Джон є для багатьох збуджених росіян чимось абсолютно іншим? Чому так заперечують концерт Елтона Джона в Казані у керівних мусульманських колах Татарстану? Як от імам Саїджаґфар Лутфуллін, який сказав Радіо Свобода: «Насправді його приїзд, його виступи – це означає безпосередньо початок проблем. Відвідини концерту сприятимуть перелюбству, наркоманії, алкоголізму. А потім Усі наслідки від цього: діти-сироти, хворі діти, мами-одиначки. Це все наслідки ось цієї розпусти, все починається з малого, не все так наївно, як здається».

Але такі слова застереження імама, як виглядає, не лякають багатьох прихильників Елтона Джона в Казані, де квитки на його виступи продаються дуже жваво.

І в Москві Елтон Джон буде співати у парі з офіційною співачкою Росії Марією Булавіною, що виглядатиме, як вважають організатори, напрочуд цікаво.

Сам Елтон Джон ніколи не приховував, що музика його є абсолютно нейтральною від сексуальних суперечок справою і не має нічого спільного з приватним життям. Він уже заявив американському радіо, що не збирається вказувати Путіну, як себе поводити, і наголосив: «Я знаю про ситуацію і буду максимально дипломатичним».

Той же Артемій Троїцький вважає, що хвиля окремих протестів проти Елтона Джона викликана в Росії не лише тим, що той відкритий гей, а й ще інспірованими владою вибухами ненависті проти чужинців.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG