Доступність посилання

ТОП новини

Небезпека відкритих люків: хто несе відповідальність?


У Луганську біля будинку №7 у кварталі імені Якіра, 22 жовтня 2013
У Луганську біля будинку №7 у кварталі імені Якіра, 22 жовтня 2013
Нещасний випадок у Львові, коли в каналізаційний колектор провалився і загинув дворічний хлопчик, спонукав луганських журналістів допомогти меру Луганська знайти відкриті люки і закрити їх. За офіційними підрахунками комунальників, таких небезпечних місць у Луганську більше ніж сотня.

Студент Ігор Рець рік тому посеред вулиці провалився у відкритий люк. Результат падіння – забиття ребер, кілька швів на лікті, здерта нога. Отримавши висновки медиків про травми, хлопець збирався до суду, але подати позов так і не зміг.

Щоб подавати позов до суду, мені потрібно було знати власника цього люку
Ігор Рець
«Щоб подавати позов до суду, мені потрібно було знати власника цього люку, – розповідає Ігор Рець. – Я пішов в ЖЕК. Там мені сказали, що вони не можуть визначити власника люка. Сказали, що потрібно в нього заглянути і подивитися, які там проходять труби. Але дізнатися, хто власник цього люку, не можливо, бо він завалений сміттям та гілками. Ось таким чином все й застопорилося. Тому що люк немає господаря, тому що він занедбаний, і ніхто за нього нести відповідальності не збирається»
Небезпечні комунікації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
Відтоді люк заріс високою травою, але так і залишився відкритим. Між тим в п’ятдесяти метрах розташовується парк імені Щорса. Там мами часто гуляють зі своїми дітьми. Декому з них доводиться ходити повз відкритий люк.

Скільки таких безгоспних люків у Луганську, сказати складно. Вони нічийні, тож і рахувати їх нікому. А ось відкритих люків, які мають господарів, у Луганську нараховується більше ніж сотня, зазначає директор департаменту життєзабезпечення Луганської міської ради Олексій Русаков.

«На сьогодні є близько 129 відкритих люків і колодязів – дев’ять «Укртелекому», чотири «Луганськтепловозу», всі інші – «Луганськводи». Листи їм написали, вони в курсі, займаються цими питаннями», – повідомив Олексій Русаков.
Колодязь біля будинку №12 у кварталі імені Волкова накритий дошками, Луганськ, 22 жовтня 2013
Колодязь біля будинку №12 у кварталі імені Волкова накритий дошками, Луганськ, 22 жовтня 2013

Крадіжки люків – процес постійний

Прес-секретар «Луганськводи» Володимир Черниш наводить схожі данні: 56 водопровідних і 68 каналізаційних люків. От тільки відкритими їх можна назвати умовно, переконує він.

«Першочергово накриваємо спеціальними дерев’яними щитами, згодом робимо заявки. В кінці місяця у нас закуповується відповідна кількість люків. На жаль, крадіжки продовжуються, і цей процес постійний», – каже Володимир Черниш.

Що ж до прийому на баланс нічийних люків, то процес нині триває, але повільно – немає взаємодії з міською владою, зазначає він.

Акція «люк для мера»

Після випадку у Львові, що призвів до загибелі дитини, міський голова Луганська Сергій Кравченко розпорядився, щоб комунальники навели лад із люками.

Щоб заява мера не залишилася просто заявою, а перетворилася на конкретні дії, журналісти інформагенції «Схід.інфо» вирішили пошукати відкриті люки, теж саме запропонували зробити і луганцям. Редакція приймає фотографії відкритих люків з адресами, і складає спеціальну карту. Згодом її передадуть меру, потім перевірять, як виконується доручення міського голови. За рахунок такого громадського контролю журналісти розраховують зменшити кількість небезпечних місць для луганців. Поки що ж люки, фотографії яких розміщені на сайті, залишаються відкритими.

Небезпечний ремонт

Неменшу загрозу для мешканців міст несуть і розриті ями з комунікаціями. У Києві 12-річна дівчинка в місці ремонту тепломережі провалилася під землю і отримала опіки ніг.

Директор департаменту життєзабезпечення Луганської міської ради Олексій Русаков переконує, що роботи на теплотрасах виконують відповідно до всіх правил безпеки.

«Для розкриття тепломережі і проведення ремонту міське підприємство «Теплокомуненерго» отримує спеціальний ордер. Пориви – це нормальна річ. Зима пройшла, труби зношуються. Це нормальний процес, коли ведеться підготовка до зими. Звичайно, там, де виконуються роботи, необхідно встановлювати огородження і попереджувальні знаки», – зауважив Олексій Русаков.

Але, як переконався кореспондент Радіо Свобода, встановлюються вони не скрізь. В одному місці яма дійсно огороджена сигнальною стрічкою з написом «Обережно тепломережа», в іншому, у кварталі Волкова, глибока траншея має вільний доступ уже кілька тижнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG