Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі прогнозують дві хвилі грипу в Україні


Київ – В Україні з’явився новий штам вірусу під назвою «Масачусетс-2012». Проте, незважаючи на заокеанську назву вірусу, імунітет українців до нього готовий. Відтак великих спалахів грипу в Україні лікарі поки що не очікують. За підсумками останніх 9 місяців, санітарно-епідеміологічна ситуація в Україні стабільна та керована, повідомили епідеміологи. Проте нагадали, що про вакцинування забувати не варто.

За останні 9 місяців на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в Україні захворіла 181 тисяча осіб, що становить близько 4% населення України, повідомив у вівторок голова Державної санітарної епідеміологічної служби України Анатолій Пономаренко. За його словами, цифра доволі передбачувана і в жодному з міст України спалахів грипу очікувати не варто.

Показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідеміологічних порогів у жодному регіоні держави
Анатолій Пономаренко
«Показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідеміологічних порогів у жодному регіоні нашої держави і знаходяться від мінус 4% в Дніпропетровській до мінус 50,5% у Харківській області. Як і в минулому році епідемічний процес скоріш за все матиме невиражений хвильовий характер із можливим підйомом захворюваності наприкінці грудня і на початку березня наступного року, тобто у двохвильовому вигляді», – розповів він.

За прогнозами ВООЗ, у північній півкулі в період 2013-2014 років, у тому числі і в Україні, найбільше епідемічне значення матиме циркуляція трьох штамів вірусів грипу: H1N1 («Каліфорнія»), H3N2 («Вікторія») та новий штам вірусу групи «В» «Массачусетс-2012». Проте суттєвого ускладнення ситуації через появу «Масачусетс-2012» в Україні не очікується, повідомили у «Інституті епідеміології й інфекційних захворювань імені Громашевського», адже у населення вже є імунітет до такого роду вірусів.

Ціна вакцини 50-80 гривень, плюс шприц, спирт, вата – Пономаренко

Активно лікарі нагадують і про вакцинацію як найкращу профілактику грипу. В Україні на даний час дозволені до застосування чотири вакцини для профілактики грипу, із оновленим штамовим складом. Анатолій Пономаренко нагадує: існують категорії населення, які за станом здоров’я або видом професійної діяльності чи фізичним станом потребують проведення щеплень. Це хворі на цукровий діабет, бронхіальну астму, хворі з онкопатологіями, хронічними захворюваннями, імунодефіцитами, вагітні, особи похилого віку, а також правоохоронці, військовослужбовці, медики й освітяни. Вакцини для таких людей закуповуються за кошти місцевих бюджетів. Однак, якщо в регіоні показники захворюваності на грип зростають, людина може отримати щеплення і за свій кошт.

«Кожного року ціна відрізняється. Це може бути 50-80 гривень за дозу, але якщо сюди входять платні послуги, як то кажуть, і спирт, і вата, і шприц, то вона збільшується. Вона не є затвердженою для різних регіонів», – каже Анатолій Пономаренко.

Помирали не від грипу, а від його ускладнень – Матяш

В усьому світі щорічні епідемії грипу призводять приблизно до 3-5 мільцонів випадків тяжких ускладнень та приблизно до 250-300 тисяч випадків смерті. Проте лікар імунолог-анастезіолог, виконувач обов’язків директора Інституту епідеміології імені Громашевського Віктор Матяш запевняє, що в Україні летальних випадків через грип практично не було.

Те, що була летальність, то це просто ускладнення були. У когось патологія легень, у когось серця, а це природній відбір
Віктор Матяш
«У нас дійсно за весь час високої смертності ні від чого не було. Коли ми почали розбиратись, то зрозуміли, що від чого хочеш помирали, але не від грипу. Те, що була летальність, то це просто ускладнення були. У когось патологія легень, у когось серця, а це природній відбір», – запевнив він.

У 2012-2013 роках на грип захворіло більше ніж 6 мільйонів українців, що за останні чотири роки є середнім показником. Очікується, що приблизно така ж кількість людей перехворіє на грип та ГРВІ і у поточному сезоні 2013-2014 років.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG