Доступність посилання

ТОП новини

Шахтне обладнання Україні постачатимуть іноземці


Донецьк – У Донецьку за участі президента Чеської Республіки Мілоша Земана відбувся українсько-чеський економічний форум. У рамках заходу було підписано кілька контрактів. Проте президент Чехії розкритикував своїх земляків, зазначивши, що вони не до кінця використовують потенціал регіону.

Президент Чеської Республіки Мілош Земан, відвідуючи українсько-чеський економічний форум, пояснив, що вважає Донецьк одним із важливих бізнес-центрів країни. Він звернув увагу на підписання чотирьох контрактів між українськими та чеськими компаніями.

Зокрема, чеське акціонерне товариство «АЛТА-Інвест» підписало договори про постачання машинного обладнання на шахтоуправління «Покровське», Новокраматорський машинобудівний завод та Авдіївський коксохімічний завод.

Чеська компанія перемагає якістю

Заступник голови правління «АЛТА-Інвест» Бронислав Шимек розповів Радіо Свобода, як чеські бізнесмени перемогли українських конкурентів.

Є деякі напрацювання, технологічні новації, коли вже у порівнянні – «ціна-якість», в певних випадках ми можемо вигравати
Бронислав Шимек
«Так, у нас тут великі конкуренти, і ми з ними боремося по багатьох напрямках, іноді перемагаємо ми, іноді вони. У цінових параметрах ми поступаємося. Але з іншого боку, є деякі напрацювання, технологічні новації, коли вже у порівнянні «ціна-якість» у певних випадках ми можемо вигравати. І це у шахтоуправління «Покровське» саме той момент, коли складні пласти вугілля, і потрібне спеціальне обладнання», – каже Шимек.

Бронислав Шимек додав, що для покращення інвестиційного клімату Україні необхідно наближати українське законодавство до норм Євросоюзу.

Донецький економіст Олександр Кендюхов запевняє, що в умовах зближення з Європейським Союзом українські промисловці, зокрема виробники шахтного обладнання, не зможуть витримати конкуреції.

Підвищимо якість втратимо конкурентоспроможність економіст

Виробнича база українських машинобудівних підприємств не в змозі зараз забезпечити якісний продукт, який би на рівні конкурував з європейськими фірмами
Олександр Кендюхов
«Існуюча виробнича база українських машинобудівних підприємств не в змозі зараз забезпечити якісний продукт, який би на рівні конкурував з європейськими фірмами. Потрібна не просто модернізація, а створення нового виробництва. До того ж, є питання мотивації персоналу. Якщо персонал отримує такі зарплати, як сьогодні, то він погано ставиться до питань якості. Необхідно також підвищення рівня підготовки персоналу. Це ще одна витратна стаття. Якщо у все це інвестувати, то ймовірно, що собівартість продукції може перевищити собівартість продукції у Європі. Ми можемо підвищити якість, але втратити конкурентоспроможність по ціні», – зазначає Кендюхов.

Олександр Кендюхов зауважує, що рішенням може стати усвідомлення українцями того, що вони самі мають будувати свою державу і бізнес, адже ніяке міждержавне об'єднання у цьому не допоможе. Тоді, впевнений він, українці знайдуть вихід і зможуть стати конкурентоздатними навіть у Євросоюзі.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG