Доступність посилання

ТОП новини

Сценарій «Київрада» влада Януковича використає на виборах президента?


Мітинг під стінами Київради, 23 жовтня 2013 року
Мітинг під стінами Київради, 23 жовтня 2013 року
Київ – Верховна Рада відмовилась розглядати постанову про вибори до Київради. Тим не менш, опозиція вважає, що Київрада нелегітимна ще від початку літа. Проти засідання Київради у середу мітингувало близько двох тисяч активістів. Лідери опозиційних партій намагалися потрапити на засідання, однак їх не пустили в будівлю. У Партії регіонів кажуть, що проводити зараз у столиці вибори – занадто дорого. А політологи припускають, що схожий сценарій можуть спробувати задіяти перед виборами президента.

Лідери парламентських фракцій «Батьківщина» Арсеній Яценюк, УДАР Віталій Кличко і «Свобода» Олег Тягнибок намагалися потрапити на засідання Київради, однак їм це не вдалося. Депутатів пропустили через міліцейський кордон, але не пустили всередину будівлі.

Після цього більшість депутатів залишили мітинг і поїхали до Верховної Ради. Лідери опозиційних фракцій вимагали від спікера Володимира Рибака внести до порядку денного питання про вибори у столиці та викликати міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, щоб той дав оцінку тому, що депутатів не пускають на засідання Київради та вжив щодо цього заходів. Як повідомив Арсеній Яценюк за результатами зустрічі, Захарченко представить свій звіт у Верховній Раді у п’ятницю. Це підтвердив також Володимир Рибак.
Опозиційні сили пікетують Київраду, вимагаючи проведення місцевих виборів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Чечетов: робити вибори на півтора роки – марно витрачати бюджетні гроші

Однак розглядати питання виборів до Київради більшість депутатів відмовилась. За розгляд відповідної постанови, що передбачала проведення виборів через 60 днів після її ухвалення, проголосували 199 народних депутатів за необхідних 226.

Вибори до Київради відбудуться у 2015 році, як постановив Конституційний суд, а теперішній її склад всіх влаштовує, заявив Радіо Свобода перший заступник керівника фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов.

Київрада працює і буде працювати до моменту обрання нової
Михайло Чечетов
«Робити вибори на півтора роки – це просто безглуздо. Це – витрачати гроші. Краще заплатити ці гроші вчителям, лікарям, пенсіонерам і так далі. Київрада працює і буде працювати до моменту обрання нової», – пояснює він.

Програючи зараз Київ, опозиція може програти 2015-й рік – політолог

Наразі в опозиції якогось чіткого плану подальших дій немає, це потрібно узгодити на рівні лідерів фракцій, можливо, це вдасться зробити до кінця тижня, зауважує депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець.

Але, за його словами, якщо не вийде вирішити конфлікт навколо Київради на законодавчому рівні, киянам не залишиться нічого іншого як «перейти до прямої дії громади».

То єдиний спосіб, який залишається – це фізично виганяти цю владу з приміщення, яке вона незаконно займає
Олександр Бригинець
«Коли влада порушує закони, то сама влада стає злочинцем. І якщо ти не можеш змусити злочинця засудити, бо суди є продажними, то єдиний спосіб, який залишається – це фізично виганяти цю владу з приміщення, яке вона незаконно займає», – говорить Бригинець.

У провладних кандидатів у Києві не надто багато прихильників, тому просто так Київраду не розпустять, вважає політолог Сергій Таран. По-перше, за його словами, столичні вулиці стануть важливим плацдармом у 2015 під час виборів президента, тому що ті вибори не будуть простими, а по-друге, на рівні Київради влада, ймовірно, випробовує одну з технологій.

Якщо влада відчує, що може не виграти президентських виборів, вона спробує відкласти їх, або змінити правила гри
Сергій Таран
«Якщо влада відчує, що вона може не виграти президентських виборів, вона спробує за цим самим сценарієм або відкласти їх, або якось змінити правила гри напередодні президентських виборів. Тому опозиція, мені здається, на жаль, не до кінця розуміє, що програючи зараз Київ, вона може програти 15-й рік», – вважає політолог.

Вибори в Києві – одна з вимог, поставлених Україні напередодні Вільнюського саміту. Однак, на думку Сергія Тарана, на цей пункт не надто зважатимуть, основна увага ЄС прикута до справи Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG