Доступність посилання

ТОП новини

Маркова арештували через «небезпеку для Януковича»?


Народний депутат України Ігор Марков демонструє депутатське посвідчення під час брифінгу після засідання Верховної Ради України, Київ, 17 вересня 2013
Народний депутат України Ігор Марков демонструє депутатське посвідчення під час брифінгу після засідання Верховної Ради України, Київ, 17 вересня 2013

Левко Стек

Київ – Печерський суд Києва заарештував колишнього народного депутата Ігоря Маркова. Під варту політика взяли щонайменше до 20 грудня. Таким чином суддя задовольнив клопотання слідчого, який звинувачує одесита у хуліганстві. Політологи пояснюють арешт Маркова політичними мотивами. Голова парламентської фракції Олександр Єфремов ці звинувачення відкидає.

Справа, в якій затримали лідера партії «Родіна» Ігоря Маркова датується ще 2007 роком. Тоді, за версією обвинувачення, він організував групу людей, які побили членів націоналістичних організацій Одеси. Ті влаштували вуличну акцію, щоб передати президенту лист-незгоду, через намір встановити у місті пам’ятник Катерині Другій.

У суді прокурор Андрій Шиманчук заявив, що Марков бив мітингуючих власноруч.

«Марков, діючи з мотивів явної неповаги до суспільства, з особливою зухвалістю, використовуючи невстановлений слідством металевий предмет, який затис у долоні, наніс удар великої сили в обличчя учаснику мітингу Безеді. Чим заподіяв, за висновком судово-медичної експертизи, тілесні ушкодження різного ступеня важкості», – сказав прокурор Шиманчук.
Печерський суд Києва арештував Ігоря Маркова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Маркова обманули і переправили до Києва – захист

Маркова затримали 22 жовтня в Одесі. Він розповів, що слідчий обдурив його, запросивши у відділок як свідка, а не в якості підозрюваного. Біля приміщення одеської міліції зібралося кілька сотень прихильників політика, які вимагали його звільнення й штурмували управління. Кількох учасників протесту затримали. Як запевняє сам Марков, після цього чартерним рейсом його одразу ж переправили до Києва.

Захист колишнього народного депутата вбачає у цьому порушення прав підзахисного. Адвокат Маркова Олександр Казарновський запевняє, що це лише вершина айсберга, і у цій справі ще безліч порушень. А будь-яку причетність до бійки категорично заперечує.

Вони зареєстрували злочин, термін давності якого – 5 років. Тобто зареєстрували вони його в реєстрі незаконно
Олександр Казарновський
«Генеральна прокуратура уявила себе вищою за судову гілку влади і попри рішення трьох судових інстанцій відмінила постанову про припинення кримінальної справи. Вони зареєстрували злочин, термін давності якого – 5 років. Тобто зареєстрували вони його в реєстрі незаконно», – каже адвокат.

Янукович боїться, що Марков відбере голоси одеситів – політолог

Водночас політолог Сергій Таран вважає, що правоохоронні органи повернулись до справи шестирічної давності через політичне замовлення.

Марков становить реальну небезпеку для президента Януковича. Може відібрати у президента 1-2% у першому турі виборів
Сергій Таран
«Ця справа витягнута саме зараз, тому що зараз Марков становить реальну небезпеку для президента Януковича. Небезпека ця полягає у тому, що його присутність на електоральному полі Януковича може відібрати у президента 1-2% і це може стати критичним у першому турі виборів», – наголошує політолог.

У вересні Вищий адміністративний суд відібрав у Ігоря Маркова мандат народного депутата. Таке рішення мотивували фальсифікаціями під час виробів на одеському мажоритарному окрузі 133, де той переміг.

Олександр Єфремов, голова парламентської фракції Партії регіонів, заперечує політичні мотиви у справі проти колишнього народного депутата Ігоря Маркова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG