Доступність посилання

ТОП новини

Угода з ЄС посилить роль України на пострадянському просторі – експерт


Київ – 24 жовтня розпочинається дводенний візит президента Віктора Януковича до Білорусі, у рамках якого він візьме участь у засіданні Ради глав держав СНД. Порядком денним засідання передбачені питання щодо ключових напрямів розвитку Співдружності та поглиблення багатосторонньої співпраці. Також запланована особиста зустріч Віктора Януковича з російським колегою Володимир Путіним, під час якої президенти обговорять російсько-українські відносини в разі набрання чинності угоди про асоційоване членство України і Євросоюзу. Експерт Інституту стратегічних досліджень Максим Розумний переконаний, що асоціація з ЄС вплине на відносини України з країнами пострадянського простору.

– Чи немає у запланованій участі Віктора Януковича у засіданні Ради глав держав СНД певного протиріччя намірам підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом?

Україна, як країна, яка підписала угоду про асоціацію з ЄС, стане набагато більш привабливим партнером для країн пострадянського простору
Максим Розумний
– Після підписання угоди змінюється у статусі і становищі України не так багато, як нам здається. Насправді, ми продовжуємо і у політичному, і в економічному сенсі бути партнерами і тієї ж Білорусі, і тієї ж Росії. Більше того. Ця асоціація з ЄС вплине на стосунки з країнами пострадянського простору. Україна, як країна, яка підписала угоду про асоціацію з ЄС, стане набагато більш привабливим партнером для країн пострадянського простору, оскільки отримає до свого статусу ще й європейську ідентичність та відкритість європейських ринків. Після підписання угоди з ЄС, відносини України з країнами пострадянського простору отримають додатковий імпульс для розвиту, але вже з нових позицій.

– А чи не відштовхне Європу від України участь Віктора Януковича у такому заході?

Європа не пустила Україну у вітальню за спільний стіл. Вона залишила її у передпокої
Максим Розумний
– Я не думаю, що туту можна остерігатися цього. Практично усі країни Європейського Союзу мають якісь «позашлюбні відносини». Є Британська співдружність, є французькі інтереси в Африці. Крім того, Європа не пустила Україну у вітальню за спільний стіл. Вона залишила її у передпокої.

– Напередодні візиту Віктора Януковича до Білорусі, президент цієї країни Олександр Лукашенко запросив Україну до Митного союзу. Вочевидь український президент буде змушений висловити відмову. Чи це не зіпсує остаточно відносини України з країнами, так званого, євразійського простору?

– Виглядає так, що це якесь ритуальне запрошення. Всі вже ніби то прекрасно розуміють, що Україна збирається підписати угоду про асоціацію і що це унеможливлює її членство у Митному союзі. Тому я не думаю, що буде несподіванкою відмова Януковича від цього запрошення.

– То Україна після підписання угоди про асоціацію з ЄС стане справжнім «містком» між Європою та пострадянським простором?

Росія буде всіляко «ставити палки у колеса» і вимагати від своїх партнерів по Митному союзу якихось антиукраїнських дій
Максим Розумний
– Для цього з’являються нові шанси. Головна перешкода для України щодо здобуття цього статусу, цієї місії полягає у тому, що на безумовне лідерство і безумовну першість на пострадянському просторі претендувала завжди і претендує Росія. Звичайно, що підписання угоди з Євросоюзом посилює цю конкуренцію. Тому Росія буде всіляко «ставити палки у колеса» і вимагати від своїх партнерів по Митному союзу якихось антиукраїнських дій. Але, я думаю, що кожна з цих країн має свої інтереси, а монополія Росії їм не дуже подобається.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG