Доступність посилання

ТОП новини

У Росії українця з судна «Ґрінпісу» і всіх інших арештованих залишили під вартою


Руслан Якушев на слуханні в суді в Мурманську, 24 жовтня 2013 року
Руслан Якушев на слуханні в суді в Мурманську, 24 жовтня 2013 року
Мурманський обласний суд у Росії відхилив сьогодні апеляцію кока із затриманого там судна екологічної організації «Ґрінпіс», громадянина України Руслана Якушева на його арешт, повідомило російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на інформацію із суду.

Також сьогодні цей суд відхилив такі ж апеляції ще двох людей і, таким чином, після відхилень апеляцій попередніми днями залишив під арештом на термін, що збігає 24 листопада, всіх 30 арештованих активістів екологічної організації «Ґрінпіс», членів команди їхнього судна «Арктик Санрайз», а також двох журналістів, фотографа і відеооператора, громадян 18 країн.

Учора із затриманих зняли раніше висунені їм звинувачення в піратстві, скоєному організованою групою, й замінили їх на легші звинувачення в хуліганстві, скоєному за попередньою змовою, у складі організованої групи чи пов’язаному зі спротивом представникові влади.

При цьому Слідчий комітет Росії нагадав, що органи слідства і далі не виключають можливості висунути декому із затриманих також інші звинувачення у скоєнні тяжких злочинів, зокрема, у застосуванні насильства до представника влади.

Учора ж Росія заявила, що не приймає процедури арбітражу у справі про затримане судно «Ґрінпісу» і не має наміру брати участі у слуханнях у Міжнародному трибуналі з морського права, до якого звернулися зі скаргою Нідерланди, під прапором яких ходить судно «Арктик Санрайз». Нідерланди вважають, що це затримання незаконне і що Росія тим самим порушила Конвенцію ООН про морське право.

Судно з міжнародною групою активістів-екологів затримали російські прикордонники після того, як понад місяць тому ґрінпісівці намагалися влаштувати акцію протесту на російській нафтовій платформі в Печорському морі на півночі європейської частини Росії проти видобування нафти на арктичному шельфі.
XS
SM
MD
LG