Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на «приставному стільці» Митного союзу


Мінськ – Президент України Віктор Янукович цими днями перебуває в Мінську, у четвер він виступив як спостерігач на засіданні керівного органу Митного союзу – Вищої Євразійської економічної ради на рівні керівників держав, також мав переговори з президентами Білорусі та Росії, яких перш за все цікавило очікуване підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. У п’ятницю президент України візьме участь у саміті голів держав СНД. Президенти Білорусі, Росії та Казахстану всіляко рекламували перед Януковичем свій Митний союз.

Саміт голів держав Митного союзу почався з сенсаційної заяви президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про те, що до Митного союзу начебто хоче приєднатися Туреччина.

Багато хто говорить, що зараз уже Сирія хоче вступити. До мене звернувся прем’єр Туреччини – чи не можна Туреччину прийняти до Митного союзу?
Нурсултан Назарбаєв
«Багато хто говорить, що зараз уже Сирія хоче вступити. До мене звернувся прем’єр-міністр Туреччини Ердоган – чи не можна Туреччину прийняти до Митного союзу? Але Туреччина – велика країна, у нас спільний кордон, і тоді взагалі б відпало питання, яке часто ставлять, куди не поїдеш на Захід: ви що, створюєте Радянський Союз чи під Росією щось створюєте? Може б, Туреччину прийняти, і питання закінчаться?» – сказав Назарбаєв.

Президент Росії Володимир Путін додав, що приєднатися до Митного союзу в іншій формі хоче одна з найбільших кран світу – Індія.

Індія хотіла б підписати угоду про зону вільної торгівлі з Митним союзом
Володимир Путін
«Щойно у нас в гостях був наш великий друг, прем’єр-міністр Індії, він просив мене поставити питання на цій зустрічі, що Індія хотіла б підписати угоду про зону вільної торгівлі з Митним союзом. Нам треба найсерйознішим чином поставитися до цієї пропозиції», – зазначив Путін.

Крім цього президенти обговорили умови приєднання до Митного союзу Вірменії, яка публічно виявила таке бажання – президент Тіґран Сарґсян також був присутній на саміті.

Від Митного союзу до Євразійського

Головною ж темою Мінського саміту стало обговорення проекту перетворення з 2015 року Митного союзу у нову, більш інтегровану форму – Євразійський економічний союз. Президент Білорусі Олександр Лукашенко при цьому закликав не боятися передання повноважень наднаціональним органам.

Суверенітет – не ікона, все має свою ціну. Якщо ми хочемо жити краще, то чимось треба поступитися, жертвувати
Олександр Лукашенко
«Суверенітет не ікона, все має свою ціну. Якщо ми хочемо жити краще, то чимось треба поступитися, жертвувати», – зауважив Лукашенко.

Він згадав і Україну, заявивши, що важливо, щоб Київ, рухаючись у бік Євросоюзу, «не закрив для себе можливості участі в Митному, а в подальшому і в Євразійському економічному союзі».

Яке враження все це зробило на президента України Віктора Януковича, який був на цьому засіданні спостерігачем, наразі не відомо. Розмова на цю тему у нього була передбачена на переговорах віч-на-віч із президентами Росії та Білорусі.

Лукашенкові вигідна асоціація України з ЄС

Олександр Лукашенко раніше казав, що інтеграція з ЄС є внутрішньою проблемою України, а нині ж він начебто підтримав Путіна, заявивши, що Україна не повинна закривати собі дорогу до Митного союзу.

Таку позицію Лукашенка неважко пояснити, каже мінський політолог Андрій Федоров. Насправді, на його думку, Лукашенко не хоче бачити Україну в Митному союзі.

Коли Україна буде рухатися в напрямку Європи, то Мінськ може розраховувати на преференції від Кремля, який побоюватиметься, що й Білорусь піде за південною сусідкою
Андрій Федоров
«Коли Україна все ж вирішить, хоча на цей момент це малоймовірне, приєднатися до Митного союзу, то Білорусь там відійде на другий план, бо немає сумнівів, що для Москви Київ є все ж незрівнянно важливішим партнером, ніж Мінськ. Лукашенкові це зовсім не потрібно. І навпаки, коли Україна буде поволі рухатися у напрямку Європи, то Мінськ може розраховувати на економічні преференції від Кремля, який побоюватиметься, що й Білорусь піде за південною сусідкою», – вважає політолог.

Андрій Федоров також висловив переконання, що Білорусі також було б дуже невигідно приєднуватися до російської політики економічних санкцій проти України у випадку підписання Києвом угоди з ЄС. Але, приєднавшись до Митного союзу, Мінськ обмежив свій суверенітет, віддавши багато повноважень Євразійський економічній комісії та Кремлю.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG