Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники назвали неприйнятними звинувачення в хуліганстві ґрінпісівців у Росії


Правозахисна організація Amnesty International заявила сьогодні, що нові звинувачення в хуліганстві, які висувають затриманим у Росії учасникам екологічного протесту, неприйнятні і мають бути зняті.

Як заявив директор програм щодо Європи і Середньої Азії організації Джон Далгузен, первісні звинувачення в піратстві були відверто абсурдними, але й нові звинувачення нічим не кращі. У Росії хуліганство є серйозним кримінальним злочином, і тих, хто бере участь у мирних протестах, не мали б переслідувати за цією статтею, додав він.

У Росії кваліфікація дій як хуліганства передбачає «грубе порушення громадського порядку, що свідчить про явну неповагу до суспільства», і при цьому здійснене або із застосуванням «зброї чи предметів, використаних як зброя», чи «з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті чи ворожнечі або з мотивів ненависті чи ворожнечі щодо якоїсь соціальної групи», і ці умови, на думку правозахисників, настільки неоднозначні й допускають можливість зловживань, що не мали б застосовуватися до цього випадку.

За словами правозахисників, усіх 30 активістів треба негайно звільнити, а російські правоохоронні органи мають припинити свої необґрунтовані намагання вдатися до кримінального переслідування їх.

Учора з подібною заявою виступила й екологічна організація «Ґрінпіс», яка влаштувала екологічний протест. За її словами, звинувачення в хуліганстві так само непропорційно суворе і є зазіханням на право суспільства на мирний ненасильницький протест.

Учора ж у Росії повідомили, що зняли із затриманих активістів раніше висунені їм звинувачення в піратстві, скоєному організованою групою, і замінили їх на легші звинувачення в хуліганстві, скоєному за попередньою змовою, у складі організованої групи чи пов’язаному зі спротивом представникові влади.

При цьому Слідчий комітет Росії нагадав, що органи слідства і далі не виключають можливості висунути декому із затриманих також інші звинувачення у скоєнні тяжких злочинів, зокрема у застосуванні насильства до представника влади.

30 активістів екологічної організації «Ґрінпіс», членів команди їхнього судна «Арктик Санрайз», а також двоє журналістів, фотограф і відеооператор, громадяни 18 країн, серед них і України, перебувають у Росії під досудовим арештом, термін якого наразі збігає 24 листопада.

Судно з міжнародною групою активістів-екологів затримали російські прикордонники після того, як понад місяць тому ґрінпісівці намагалися влаштувати акцію протесту на російській нафтовій платформі в Печорському морі на півночі європейської частини Росії проти видобування нафти на арктичному шельфі.
XS
SM
MD
LG