Доступність посилання

ТОП новини

Комп’ютер із пелюшок: шкідливо чи корисно?


Кожна третя українська родина має персональний комп’ютер. У сучасному світі цей пристрій став необхідністю. Тому багато малюків, чиї батьки можуть собі дозволити це фінансово, опановують комп’ютерну науку за допомогою пізнавальних ігор та мультфільмів. Однак надмірне та неконтрольоване використання комп’ютерів чи планшетів негативно впливає на здоров’я дітей, упевнені фахівці.

До триріччя Деніела в родині Горошкіних діяло «комп’ютерне табу». Батьки забороняли малюку не лише користуватися, а й навіть підходити до комп’ютера. Поступово заборону послаблювали. Спершу дозволили грати по 10-15 хвилин за комп’ютером. Натомість за півроку допомогли синові опанувати розвивальні ігри на планшеті.

Нині Деніел майже щодня по півгодини – із планшетом у руках, розповідає тато хлопчика Володимир Горошкін. І хоч батьки щораз контролюють, щоб малюк не пересидів в іграх, усе ж хвилюються за здоров’я сина.

Більше ніж півгодини ми не дозволяємо грати, щоб не перенапружувати очі
Володимир Горошкін
«На планшеті ігри на вивчення букв, звуків, цифр, щоб рахувати. Дитячі, розвивальні, на логіку різні ігри. Але більше ніж півгодини ми не дозволяємо грати, щоб не перенапружувати очі. І, в принципі, він звик і вже навіть було декілька раз, що сам віддав планшет і казав, що вже награвся», – каже Володимир Горошкін.

Комп’ютер із пелюшок – це вимога часу, переконана мама майже трирічного Богданчика Галина Березенко. Вона припускає, що в майбутньому саме комп’ютер чи інші гаджети будуть одним із інструментів роботи сина. Тому ані вона, ані чоловік не забороняють малюку на IPad самостійно шукати та переглядати відеоогляди іграшок, мультики в Youtube чи грати в розвивальні ігри.

При чому Богданчик користується планшетом щонайменше по півгодини на добу. Однак, якщо батьки зайняті, може пограти й подовше.

Я встановила дві програми для вивчення мов: картки для вивчення англійської та французької
«Він сам знаходить ті відео, які йому подобаються. Сам іноді знаходить навіть якісь розвивальні мультики. Я також встановила дві програми для вивчення мов: картки для вивчення англійської та французької мов. Йому подобаються обидві програми, він сам заходить, починає повторювати за диктором слова і таким чином в ігровій формі він їх вивчає», – каже мама хлопчика.

Тривале та безперервне користування комп’ютером шкодить здоров’ю – лікарі

Донині фахівці не дійшли згоди щодо оптимального віку, з якого варто опановувати комп’ютер. Зрозуміло, що в інформаційну добу щодалі, то раніше малюки стають активними юзерами. За спостереженням дитячого педіатра Вікторії Чуприни, найчастіше малечу привчають до комп’ютера із трьох років. При чому, усе, як правило, починається з ігор на мобільному телефоні чи планшеті.

І хоч комп’ютерні навички неабияк потрібні у сучасному світі, усе ж шкоди від комп’ютера значно більше ніж користі, вважає педіатр.

Дітки малорухомі, практично не гуляють на вулиці. Збільшилася кількість дітей із короткозорістю. До того ж, порушення постави
Вікторія Чуприна
«Дітки малорухомі, практично не гуляють на вулиці. Це насамперед призводить до порушення зору – у нас збільшилася кількість дітей із короткозорістю. До того ж, порушення постави, бо сидять весь час неправильно. Окрім того, відбувається застій внутрішніх органів – малорухливість призводить до цього. А ще – іде зомбування діток. І важливо, що вони перестають логічно мислити, адже можна відкрити будь-яку сторінку комп’ютера і все зрозуміло», – пояснює Вікторія Чуприна.

Найперше, що впливає на погіршення здоров’я малечі – нелімітоване та безперервне користування комп’ютером. Нерідко батькам неабияк важко відірвати дитину від комп’ютерних ігор чи перегляду мультиків. У результаті, зір малюка погіршується, ба більше – може виникнути комп’ютерний зоровий синдром, розповідає завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної дитячої лікарні Тетяна Євтушевська.

Якщо раніше виникнення міопії – короткозорості – характерне було для дітей у 6-8 класах, то зараз міопія виникає у дітей 1-2 класів
Тетяна Євтушевська
«Це зниження зору, це порушення акомодації, тобто утруднення фокусування при переведенні погляду з близьких предметів на більш віддалені і навпаки. Це двоїння, туман в очах, швидке стомлення під час читання тощо, – розповідає лікар. – Якщо раніше виникнення міопії – короткозорості – характерне було для дітей у 6-8 класах, то зараз міопія виникає у дітей 1-2 класів, і навіть у дошкільнят. Навіть якщо є незначне зниження зору, рекомендуємо відкласти похід до школи у 6 років. Школярам бажано не суміщати безпосереднє навчання у школі і заняття в позашкільних гуртках, які потребують додаткової напруги зору».

Офтальмолог радить батькам щораз контролювати, скільки часу дитина проводить перед монітором чи за планшетом. У середньому це має бути дві години на тиждень. Однак, чим менший малюк, тим менше часу безперервної роботи за електронними пристроями. Приміром, для дошкільнят та першокласників – не більше ніж 10 хвилин, а для випускників – усього-на-всього 50 хвилин на день.

Не треба перетворювати комп’ютер у забаганку – психолог

Тим часом психолог Ольга Овчаренко вважає, що у малюка, який із дитинства грає у комп’ютер, по-іншому формується світобачення та світосприйняття. Така дитина замінює справжню реальність на віртуальну, де немає відповідальності і майже знецінена моральність.

«На сьогодні багато батьків виправдовують використання комп’ютера у звичних умовах. Наприклад, дитина харчується і їй вмикають мультики за комп’ютером, або ж дитина одягається і для того, щоб вона не капризувала їй також вмикають комп’ютер. Або ж дитина хоче виконати свою забаганку і її забавляють комп’ютером, – продовжує вона. – Це все те, що недопустимо у вихованні. Таким чином ми закріплюємо у дітей негативні реакції на реагування в буденних ситуаціях».

Водночас психолог переконана, що комп’ютер корисний для розвитку дитини, зокрема інтерактивні форми навчання. Тому Ольга Овчаренко радить батькам, щоб діти використовували комп’ютер обмежено і лише у пізнавальних цілях.

Цього ж правила вона дотримується і у власній сім’ї. Її чотирирічна донечка Софія майже до трьох років взагалі не мала доступу ані до комп’ютера, ані до телевізора. Нині Ольга дозволяє дівчинці трохи пограти в розвивальні ігри або ж подивитися одну серію мультфільму. Однак пізнавальний інтерес Софійки мама здебільшого задовольняє спільним читанням дитячих книг, сімейними іграми та живим спілкуванням.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG