Доступність посилання

ТОП новини

Українцю оголосять вирок за звинуваченням у расистських злочинах


Павло Лапшин
Павло Лапшин
Лондон – У п’ятницю в лондонському суді оголосять вирок українському громадянинові Павлу Лапшину. Студент-аспірант, який перебував на стажуванні у Бірмінгемі, визнав себе винним у головних обвинуваченнях на його адресу. Йдеться про вбивство 82-річного пенсіонера-мусульманина та влаштуванні кількох вибухів біля мечетей у містечках поблизу Бірмінгема.

Павло Лапшин приїхав із Дніпропетровська на стажування у Бірмінгем 24 квітня цього року, а вже 18 липня його заарештували, і через кілька днів офіційно оголосили йому звинувачення у злочинах, обтяжених расизмом і тероризмом.

Ті приблизно 90 днів британська преса називає трьома місяцями терору.

Донька убитого Мохамеда Саліма сказала, що її батько нічим не провокував убивцю.

Він став об’єктом нападу лише через його релігію. Його борода й одяг вказували на те, хто він був
Шазія Хан
«Він став об’єктом нападу лише через його релігію. Його борода й одяг вказували на те, хто він був. Павло того вечора вирішив його вбити. Можливо, він отримає покарання, яке заслужив і більше не зможе чинити такі злочини ніколи», – сказала Шазія Хан в оточенні рідних, які хвилинами перед тим у суді дивилися в очі Павлу Лапшину.

Британська поліція змогла зібрати достатньо переконливих доказів і разом із визнаннями провини самим обвинуваченим це означає, що тривалого судового процесу не буде.

Мотив – расизм

Одне з головних завдань слідчих було з’ясувати мотиви дій підсудного. Британські слідчі, які їздили до Дніпропетровська, дякували за сприяння українським колегам.

Сам Павло Лапшин, згідно з оприлюдненими даними, заявив поліції, що головним мотивом була ненависть до представників інших рас.

На його думку, білі люди кращі, ніж інші, й убивав він саме з тих причин
Маркус Біл
«Ми вважаємо і сам він сказав під час допитів, що його мотивом головно було те, що на його думку, білі люди кращі, ніж інші, й убивав він саме з тих причин», – сказав журналістам представник поліції Маркус Біл. Він також наголосив, що лише випадковість сприяла тому, що від вибухових пристроїв, підкладених обвинуваченим біля мечетей, ніхто не постраждав.

Поліція каже, що під час обшуку у Павла Лапшина виявили деталі для нових вибухових пристроїв. Українського громадянина назвали людиною, «переповненою злом і з отруєною свідомістю».

Британські офіційні представники зараз вважають, що Лапшин діяв наодинці і не був пов’язаний з екстремістами в Англії. Припускають, що свідомість у нього була отруєна ще в Україні і повідомляють, що Павло Лапшин читав російськомовні расистські та неонацистські матеріали в інтернеті.

За скоєні злочини його найімовірніше очікує довічне ув’язнення. Питання лише у тому, який суддя назве мінімальний термін до того часу, коли спосіб його покарання можуть переглядати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG