Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії почалися дострокові парламентські вибори


Лідер чеських соціальних демократів Богуслав Соботка може стати прем’єр-міністром Чехії
Лідер чеських соціальних демократів Богуслав Соботка може стати прем’єр-міністром Чехії
У Чехії сьогодні почалися дострокові вибори нижньої Палати депутатів парламенту країни. Це шості вибори за 15 років існування сучасної чеської держави і другі позачергові.

Результати виборів визначать склад нового уряду країни. За прогнозами, переможе лівоцентристська Чеська соціально-демократична партія, але вона, найімовірніше, потребуватиме коаліційного партнера для формування уряду. В дотеперішньому складі нижньої палати парламенту Чехії, обраному 2010 року, владна коаліція була правоцентристською.

Значних здобутків очікують цього разу також від найбільшої з комуністичних партій – Комуністичної партії Чехії і Моравії: вона може прийти другою.

Соціальні демократи вже давали знати, що можуть погодитися на створення такого уряду, який потребуватиме підтримки комуністів.

Від самого скинення влади комуністів 1989 року в тодішній Чехословаччині комуністи ще жодного разу не були у складі уряду, і співпрацю з ними раніше відкидали і праві, і лівоцентристські партії.

Нижня палата чеського парламенту була достроково розпущена майже два місяці тому після тривалої політичної кризи, що спалахнула після викриття масштабних корупційних справ у владній коаліції і призвела до відставки прем’єр-міністра і всього уряду й завершилася тим, що депутати не висловили довіри новому тимчасовому урядові і проголосували за саморозпуск.

Вибори в Чехії відбуваються зазвичай у другу половину дня п’ятниці й першу половину дня суботи, щоб до вечора в суботу вже були відомі майже повні результати.
XS
SM
MD
LG