Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал: ЄС обурений діями США, але втримується від санкцій


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден
Брюссель – Обурення, що викликала інформація про, буцімто, прослуховування Америкою мобільного телефону канцлера Німеччини Анґели Меркель, все ж не завершилися жодними санкціями з боку Євросоюзу. Лідери співдружності, які 24-25 жовтня зустрічалися у Брюсселі на черговому саміті, висловили небажання далі погіршувати і без того доволі похмуру атмосферу європейсько-американських відносин, що настала після оприлюднень інформації Едвардом Сноуденом.

Європейські лідери вимагають чітких та негайних пояснень від американського Білого дому. Як каже канцлер Німеччини Анґела Меркель, і США, і Євросоюз мають спільні виклики – при цьому вона натякає на тероризм, який подекуди виправдовує шпигунство в телекомунікаційних мережах. Однак, зауважує Меркель, європейсько-американська єдність може будуватися тільки на довірі. «Тому, я ще раз повторюю: шпигунству між друзями немає місця», – заявила канцлер Німеччини на саміті у Брюсселі, додаючи, що разом із Францією має намір створити законодавчі рамки у сфері нагляду, які будуть чинні по обидва боки Атлантики.

Довіра сильно підірвана. Але відомо, що перед нами є важливі завдання у світі
Анґела Меркель
«Я думаю, що найголовніше – знайти основу для майбутнього, на якій ми зможемо діяти і відновлювати довіру. Це означає, що довіра була сильно підірвана і члени Європейського союзу поділяють ці побоювання. Але відомо, що перед нами є важливі завдання у світі, які ми можемо здійснити тільки разом. Ми несемо відповідальність за нашу взаємну безпеку і ми просто повинні дивитися в майбутнє. Очевидно, що одних слів недостатньо, бо необхідні справжні дії», – каже Анґела Меркель.

Протягом нинішніх брюссельських зустрічей всі європейські лідери пообіцяли швидке – до 2015 року – посилення закону про захист приватних даних європейців. При цьому, на тлі обурення американськими прослуховуваннями, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, вслід за президентом Європарламенту Мартіном Шульцем, запропонував припинити переговори зі США щодо створення зони вільної торгівлі.

Втім, хоча зовні керівники держав Євросоюзу у п’ятницю продовжували справляти враження дружби зі США, насправді, як зазначають експерти, довіра між двома континентами дуже погіршилася. Останній удар по цій дружбі був здійснений матеріалами, які у четвер оприлюднив британський часопис The Guardian. На основі документів газета знову підтвердила, що національне агентство безпеки Сполучених Штатів, попри те, що було причетне до мережевого шпигунства у Франції, Бразилії та Мексиці, ще й прослуховувало 35 державних лідерів планети, включно із німецьким канцлером Анґелою Меркель.

ЄС надсилає чіткі сигнали лідеру України

Іншим пунктом наради європейських лідерів було приготування до Вільнюського саміту «Східного партнерства». Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зауважив, що підтримує з президентом Віктором Януковичем інтенсивний діалог і при зустрічах кожного разу надсилає йому чіткий сигнал.

Україна ще повинна знайти прийнятне рішення у справі Тимошенко
Жозе Мануель Баррозу
«Ми дотримаємося наших зобов’язань, якщо Україна робитиме те, що пообіцяла. В низці сфер важливого прогресу досягли, включно із чутливою сферою верховенства права. Однак, у вагомій проблемі вибіркового судочинства, Україна ще повинна знайти прийнятне рішення у справі Тимошенко», – заявив керівник Європейської комісії.

Тим часом, як голова Європейської ради Герман Ван Ромпей називає можливе підписання з Україною угоди у Вільнюсі «справжньою історичною подією», канцлер Німеччини Анґела Меркель наголошує на тому, що зближення з Україною гальмує не лише справа Тимошенко, але й все ще не підтримані Верховною Радою зміни до низки українських законів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG