Доступність посилання

ТОП новини

Янукович намагається стати посередником між ЄврАзЕС і Євросоюзом?


Президент України Віктор Янукович і його білоруський колега Олександр Лукашенко у Мінську, 25 жовтня 2013 року
Президент України Віктор Янукович і його білоруський колега Олександр Лукашенко у Мінську, 25 жовтня 2013 року
Київ – Завершився саміт голів держав СНД у Мінську, в якому брав участь і український президент Віктор Янукович. Під час цієї зустрічі, зокрема, обговорювали питання щодо подальшої співпраці країн Митного союзу з Україною. Віктор Янукович переконував своїх колег у тому, що підписання угоди про асоціацію з ЄС не завадить розвитку відносин з державами євразійського простору. Утім, його співрозмовники такого ж оптимізму не виявили.

Президент Віктор Янукович вважає невірним говорити про те, що Україна повинна вибирати між напрямками інтеграції. Про це він сказав, виступаючи на засіданні Ради глав держав СНД у Мінську.

Будь-які розмови про необхідність вибору України між поглибленням взаємодії з державами-учасниками СНД, а також євразійського інтеграційного проекту та Європою докорінно невірно
Віктор Янукович
«Моя позиція така: будь-які розмови про необхідність вибору України між поглибленням взаємодії з державами-учасниками СНД, а також євразійського інтеграційного проекту та Європою докорінно невірно», – заявив Янукович.

За його словами, підписання угоди про асоціацію з ЄС вигідне не лише для України і Європи, але і для країн-учасниць СНД. Він запевнив, що створивши зону вільної торгівлі з ЄС та налагодивши ефективну взаємодію з Митним союзом, у перспективі Україна буде сприяти активізації економічної взаємодії на Євразійському континенті.

Крім того Віктор Янукович на засіданні глав держав СНД у Мінську запропонував сформувати постійно діючий консультативний формат «Україна – Європейський союз – Митний союз».

Також Янукович розповів, що днем раніше він провів дуже багато дискусій з президентом Росії Володимиром Путіним і той висловлював свої побоювання щодо підписання Україною угоди з ЄС.

Лукашенко готовий поступитися суверенітетом

У свою чергу президент Білорусі Олександр Лукашенко, який напередодні саміту запрошував Україну до Митного союзу, закликав не боятися передання повноважень наднаціональним органам.

Суверенітет не ікона. Якщо ми хочемо жити краще, то чимось треба поступитися
Олександр Лукашенко
«Суверенітет не ікона, все має свою ціну. Якщо ми хочемо жити краще, то чимось треба поступитися, жертвувати», – зауважив Лукашенко.


Президент Білорусі згадав і Україну, заявивши, що важливо, щоб Київ, рухаючись у бік Євросоюзу, «не закрив для себе можливості участі в Митному, а в подальшому і в Євразійському економічному союзі».

Українські товари не матимуть переваг на російському ринку – Путін

Утім, російський президент Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту ЄврАзЕС заявив, що українські товари не матимуть переваг на російському ринку після підписання угоди про асоціацію з ЄС. А також нагадав, що приєднання України до Митного союзу в разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом буде неможливим.

В межах асоціації передбачається створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Таке розкриття ринку для нас дуже небезпечне і неприйнятне
Володимир Путін
«Ні, неможливо. Це не можливо тому, що в межах цієї асоціації передбачається створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Ми вважаємо, що таке розкриття ринку для нас дуже небезпечне і неприйнятне на сьогоднішньому етапі розвитку нашої економіки», – наголосив Путін.

Митний союз буде шукати способи прив’язати Україну до себе – Фесенко

Але на цьому діалог про співпрацю України з Митним союзом не вичерпаний, вважає керівник Центру політичного аналізу Володимир Фесенко.

Митний союз буде змушений шукати способів, як все ж таки зберігати вплив на Україну, поступово тягнути у свій бік
Володимир Фесенко
«Рано чи пізно Митний союз буде змушений шукати способів, як все ж таки зберігати вплив на Україну, як прив’язувати Україну до себе, все ж таки поступово тягнути у свій бік. Навіть за наявності угоди про асоціацію», – зазначив Фесенко.

Тим часом країни Митного союзу ухвалили рішення про можливість введення єдиного митного тарифу для третіх країн. Про це повідомив перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов. Він зазначив, що Росія і її партнери по Митному союзу в разі створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС захищатимуть свої ринки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG