Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал призначив дату слухання про затримане в Росії судно «Ґрінпісу»


Російські правоохоронці в рубці затриманого судна «Арктик Санрайз», Мурманськ, архівне фото
Російські правоохоронці в рубці затриманого судна «Арктик Санрайз», Мурманськ, архівне фото
Міжнародний трибунал із морського права, який працює в Гамбургу в Німеччині, повідомив сьогодні, що призначив на 6 листопада відкрите слухання за позовом Нідерландів щодо затриманого в Росії судна екологічної організації «Ґрінпіс» і його команди.

Росія вже заявляла позавчора, що не приймає процедури арбітражу в цій справі і не має наміру брати участі у слуханнях.

На початку тижня Нідерланди, під прапором яких ходить затримане судно «Арктик Санрайз», звернулися до цього трибуналу з проханням вказати Росії звільнити судно і його команду. Нідерланди вважають, що це затримання незаконне, і Росія тим самим порушила Конвенцію ООН про морське право.

У Росії 30 затриманих – активісти екологічної організації «Ґрінпіс», члени команди їхнього судна «Арктик Санрайз», а також двоє журналістів, фотограф і відеооператор, громадяни 18 країн – звинувачені в хуліганстві; слідство таким чином перекваліфікувало їхні звинувачення з первісних – у піратстві. Їх також узяли під досудовий арешт на два місяці, цей термін збіжить 24 листопада; суд відхилив скарги всіх 30 на цей арешт.

Судно з міжнародною групою активістів-екологів затримали російські прикордонники після того, як понад місяць тому ґрінпісівці намагалися влаштувати акцію протесту на російській нафтовій платформі в Печорському морі на півночі європейської частини Росії проти видобування нафти на арктичному шельфі.
XS
SM
MD
LG