Доступність посилання

ТОП новини

Еліксиром молодості може стати рецепт від хронічного запалення


Київ – Бідність, пережита в дитинстві, впливає на здатність контролювати свої емоції в дорослому віці. Про це пишуть у своєму дослідженні американські вчені. Їм вдалося виявити вплив стресів, спричинених бідністю, на активність певних зон головного мозку, що відповідають за почуття й емоції людини. Також цього тижні наука обговорювала, який зв’язок є між хронічними запаленнями в організмі та віковими хворобами і чи можна, попередивши запалення, відсунути старість. А тим часом зацікавлені в подорожі до стратосфери зможуть незабаром придбати квитки на нові космічні рейси.

Бідність та спричинений нею хронічний стрес у дитинстві можуть призвести до того, що вже в дорослому віці людині буде надто складно контролювати свої емоції та поведінку. Таких висновків дійшли в рамках свого дослідження вчені з Іллінойського університету в Чикаго, а також науковці університету Корнелла, університетів Мічигану та Денвера. Вони наголошують, що існує зв’язок між матеріальним становищем родини, в якій виростає дитина, і тим, як добре функціонує мозок уже дорослої людини.

Дослідники встановили, що у тих респондентів, які виховувалися в родинах із низьким доходом, коли їм було по дев’ять років, спостерігалася більша активність так званої «амігдали», ділянки головного мозку, яка відповідає за почуття страху та інші негативні емоції. Водночас, в іншій ділянці мозку – «префронтальному кортексі» – у них спостерігалася менша активність. А саме ця зона відповідає за регулювання негативних емоцій.

Розлади двох згаданих зон головного мозку пов’язують із частою зміною настрою, включно з депресією, почуттям сильної тривоги, неконтрольованою агресією та схильністю до залежності від психотропних речовин, запевняють американські вчені.

Здатність контролювати негативні емоції – це, по суті, захисний механізм проти фізичних та психологічних наслідків як гострого, так і хронічного стресу, який переживає практично кожна сучасна людина.

Директор програми захисту психічного здоров’я дітей у дитячому шпиталі Чайя Кулкамі (Chaya Kulkarni) пояснює, що найнебезпечніші наслідки бідності для розвитку дітей – це брак батьківської любові. Батьки вимушені боротися за виживання, а не займатися вихованням дітей.

Бідність приносить із собою багато стресів, які впливають негативно на батьків
Чайя Кулкамі
«Бідність сама по собі ще не спричинює поганих наслідків. Але бідність приносить із собою багато інших стресів, які впливають негативно на батьків. І ці стреси можуть обмежити здатність батьків займатися своїми дітьми. Це порушує стосунки між дитиною та батьками й негативно впливає на розвиток мозку в дитини, особливо в перші три роки життя», – наголошує експерт.

В Україні, за даними ООН, понад 2% населення живе у бідності. Українські ж дослідники кажуть про мінімум 3% громадян, які систематично недоїдають. Іншим індикатором бідності є купівельна спроможність населення. У рейтингу GfK Purchasing Power Europe за 2012/2013 роки Україна за цим показником посіла 39-е місце з 42 європейських держав.

Ліки від хронічного запалення – рецепт молодості

Запалення в організмі саме по собі, навіть за відсутності якихось серйозних захворювань, може спричинити серйозні розлади фізіологічних функцій. І таким чином воно вкорочує активний вік людини, коли вона вільна від серйозних хронічних хвороб. Відповідно, якщо наука навчиться контролювати запалення – вона зможе віднайти ще один рецепт молодості. Про це в своєму останньому дослідженні пишуть учені з Єльської школи медицини.

Саме запалення є каталізатором багатьох вікових недуг, як-от: артритів, хвороби Альцгеймера та цукрового діабету. Доктор Тодд Песек (Todd Pesek) із Клівленда в США займається альтернативною медициною. Він запевняє, що саме по собі запалення не є хворобою. Але з віком організм втрачає здатність переборювати запалення й відновлювати внутрішній баланс.

Запалення лікує, а проблеми виникають тоді, коли воно стає хронічним, коли в організмі втрачається баланс
Тодд Песек
«Запалення саме по собі не є хворобою. Воно навіть потрібне нашому організму, коли йдеться про розтягнуте сухожилля, ушкодження шкіри на колінах чи на ліктях. У таких випадках запалення лікує, а проблеми виникають тоді, коли воно стає хронічним, коли в організмі втрачається баланс», – зауважує медик.

Єльські вчені дослідили рецептор Nlrp3, який спричинює обумовлені запаленням функціональні розлади в людському організмі. Крихкість кісток, через які можуть траплятися часті переломи, порушення рівня цукру в крові та забудькуватість і повільність мислення – усе це прояви таких розладів. Що старшою стає людина, то більші зміни відбуваються у її клітинах, у відповідь на них імунна система викликає запальні процеси по всьому організму.

Один із авторів дослідження, професор медицини та імунології Вішва Діп Діксіт (Vishwa Deep Dixit) зауважує, що важливо з’ясувати, чи здатні медики контролювати рецептори, які спричинюють функціональні розлади. Якщо це так, то, відповідно, можна буде зупиняти запалення, а разом із ним і усувати одну з вікових передмов для серйозних недуг, які дошкуляють людям у літньому віці.

Квитки на подорож у стратосферу – скоро в продажу

Приватна компанія World View, заснована американською корпорацією Paragon Space Development Corp., планує почати продаж квитків на аеростати, які курсуватимуть між Землею та стратосферою. Спраглим пригод космічним туристам пропонуватимуть злетіти на 19 миль над Землею і насолоджуватися її космічними панорамами впродовж двох годин. Це вдвічі вище, ніж висота польоту пасажирських літаків.

Коштуватиме це задоволення 75 тисяч доларів на людину. Розробники аеростата, розрахованого на шість пасажирів та двох пілотів, наголошують, що прагнуть досягти тих самих стандартів безпеки, що передбачені для космічних ракет.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG