Доступність посилання

ТОП новини

Українці стали купувати менше


Андрій Новак
Андрій Новак
Київ – Українці стали купувати менше. За даними щомісячного дослідження компанії GFK Ukraine, у вересні індекс споживчих настроїв в Україні впав більш ніж на 7 пунктів у порівнянні з серпнем. І це найнижчий рівень за останні півтора року. Зокрема, це стосується великих покупок. Також багато українців перестали очікувати покращення матеріального становища. За словами голови Ради економістів України Андрія Новака, це свідчить про тривалі негативні тенденції в українській економіці. І це, на думку економіста, є стимулом для подальшого падіння ВВП.

– Наскільки це падіння є серйозним?

Отже негативні тенденції вже дуже тривалі. А що найгірше – немає впевненості, немає позитивних очікувань на майбутнє
– Споживча активність – це дуже важливий показник, який демонструє стан економіки країни, тенденції та говорить про загальну ділову активність населення і суб’єктів господарювання. Якщо падає споживчий індекс – це вже дуже поганий підсумок, який говорить про реальний стан економіки. Навіть у досить кризові періоди споживча активність українців знаходилася на зростаючій тенденції. А якщо вже негативне споживання, отже негативні тенденції вже дуже тривалі. А що найгірше – немає впевненості, немає позитивних очікувань на майбутнє.

– Які фактори вплинули на падіння споживчих настроїв?

Падіння споживчих настроїв – це наслідок падіння української економіки
– Падіння споживчих настроїв – це наслідок падіння української економіки. Загальне падіння ВВП статистика зафіксувала на позначці понад мінус 1%. При цьому, досить значне падіння промислового виробництва на більш ніж 5%. Лише три сфери, у яких спостерігається зростання – аграрний сектор, фармацевтика і IT-сфера. Але це лише три сфери, в яких у 2013 році є зростання. У всіх інших сферах, особливо тих, що формують ВВП, спостерігається падіння на декілька десятків відсотків. Це дуже поганий результат. І один з наслідків цього результату – це загальне падіння споживчих настроїв, споживчого попиту.

Чи можна говорити, що падіння споживчих настроїв є тенденційним?

– Безумовно, що падіння індексу споживчих настроїв вже за фактом демонструє тенденції. Якщо індекс показує падіння, то це вже підсумок досить тривалої тенденції розвитку економічної ситуації в країні.

– Які наслідки це може мати?

Падіння споживчих настроїв підживлює загальне падіння ВВП
– Падіння споживчих настроїв підживлює загальне падіння ВВП. Щоб змінити тенденцію, потрібно терміново активізувати загальну ділову активність і споживчий попит українців. А для цього потрібен комплекс заходів, як для суб’єктів господарювання, так і для населення.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG