Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії парламентські вибори виграли ліві


Чехи голосують в національних костюмах, 25 жовтня
Чехи голосують в національних костюмах, 25 жовтня
За підсумками виборів до парламенту в Чехії найбільше – 20,45% голосів – здобула ліва Чеська соціально-демократична партія. Другу сходинку зайняла нова партія ANO («Так») – 18,65% голосів; її очолює найбагатший чеський громадянин мільярдер Андрей Бабіш. На третьому місці з близько 15 відсотками голосів Комуністична партія Чехії та Моравії.

Незважаючи на перемогу у виборах соціальних демократів, їхній результат є найгіршим за останнє десятиліття. Не набравши і третини голосів виборців, партія втратила можливість сформувати уряд за підтримки тільки комуністів і буде змушена вести переговори з іншими партіями. На думку політологів, Чехію чекають тривалі й складні політичні переговори.

Центристські і праві партії, які програли вибори, заявляють про відхід до опозиції, не підтримає владу соціальних демократів і партія неясного спрямування ANO, про що завив уже її лідер Андрей Бабіш.

За результатами виборів до парламенту Чехії обрані 7 політичних партій, які перетнули обов’язковий 5-відсотковий бар’єр, зокрема, праві партії ТОР-09, яку очолює колишній міністр закордонних справ Карел Шварценберґ, Громадянсько-демократична партія й християнські демократи. До парламенту дісталась також нова політична сила Úsvit – «Світанок» діяча чесько-японського походження Томіо Окамури.

Не потрапила до парламенту Партія прав громадян «земановці» – SPOZ, яку підтримує президент Чехії Мілош Земан.

Всього за 200 місць у парламенті Чехії боролись близько 6 тисяч кандидатів у депутати, третина з них – жінки.

У виборах взяли участь близько 60 відсотків громадян, найстаршій з виборців Евангелії Чарасовій минуло 109 років, пенсіонерка голосувала вдома.
XS
SM
MD
LG