Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: солодка помста «Динамо»


Гоовним позитивним моментом футбольного тижня для українських уболівальників став своєрідний матч-реванш у протистоянні київського «Динамо» і дуже скромного швейцарського клубу «Тун». Вісім років тому ця команда стала для киян нездоланною перешкодою на шляху до Ліги чемпіонів, цього разу «Тун» опонує динамівцям у Лізі Європи. Також до позитиву можна зарахувати важку перемогу «Дніпра» в Португалії… І все – решта новин до оптимізму не спонукають.

Єврокубковий тиждень розпочався з ганебного для донецького «Шахтаря» результату в Лізі чемпіонів. У Леверкузені команда фармацевтичного концерну «Байєр» підготувала для чемпіонів України аж чотири отруйні пігулки, а в аптечці гірників не знайшлося жодної протиотрути.

У першому таймі став очевидним план румунського наствника «Шахтаря» Мірчі Луческу: як і в першому турі групового турніру в іспанському Сан-Себастьяні, він планував спершу «відсидітися» в обороні, а вже по перерві зіграти значно активніше. Та «Байєр» не став чекати на активізацію суперника, і вже в середині першої 45-хвилинки Штефан Кіслінґ відкрив рахунок.

А коли в другому таймі донеччани спробували зіграти по-іншому, своє слово сказав французький рефері Ланнуа. Пенальті, який він на 50-й хвилині поставив у ворота «Шахтаря», в Україні не призначив би жодний арбітр. Порушник Даріо Срна наполягає, що в силовій боротьбі діяв у межах правил, та суддя був невблаганним. Після цього гірники «посипалися» і отримали у ворота Андрія П’ятова ще два голи – 0:4.

Поразка опустила чемпіонів України на третє місце в групі – у них залишилося чотири очки, «Байєр» набрав шість. Наступного вівторка у Донецьку господарів у протистоянні з «фармацевтами» влаштує тільки перемога.

На відміну від «Шахтаря», київські динамівці в поєдинку Ліги Європи з «Туном» в захисті не відсиджувалися. З перших хвилин вони атакували, та досить довго їм бракувало вирішального удару. Лише на 35-й хвилині гол-красень з далекої відстані забив Андрій Ярмоленко. По перерві швейцарські гості стали розкриватися і отримали у свої ворота ще два м’ячі.

Перемога з рахунком 3:0 вивела «Динамо» на друге місце у квартеті (чотири очки). Наступного тижня протистояння у Швейцарії має дати відповідь, чи спроможні динамівці поборотися за перемогу в групі, яку нині з сімома балами очолює бельгійський «Генк». Президент «Динамо» Ігор Суркіс уже ставить завдання посісти перше місце.

А от у квартеті Ліги Європи, де виступає дніпропетровський «Дніпро», українська команда ближча до другої фінішної позиції, бо на першій з трьома перемогами впевнено почувається італійська «Фіорентина». Ситуація в групі така, що інтрига може зникнути вже наступного четверга, якщо фаворити вдруге переграють своїх опонентів.

«Дніпро» в Португалії довго не міг знайти шляхів до воріт аутсайдера місцевого чемпіонату команди «Пасуш де Феррейра». Лише в останній десятихвилинці спершу Руслан Ротань, а згодом Євген Коноплянка дозволили встановити комфортний рахунок 2:0.

«Дніпро» набрав шість очок, і якщо наступного четверга переможе португальців у Дніпропетровську, то може забезпечити собі участь у наступній стадії змагання.

Розчарував своїх прихильників одеський «Чорноморець». Розчарував результатом, а не грою – в матчі Ліги Європи з болгарським чемпіоном «Лудогорцем» підопічні Романа Григорчука створили безліч нагод, але не реалізували жодної. Натомість голкіпер Дмитро Безотосний наприкінці першого тайму пропустив просто дитячий гол після удару зі штрафного. Цей м’яч так і залишився єдиним у матчі.

Попри поразку, одесити збергіають шанси поборотися щонайменше за другу сходинку у групі («Лудогорець» набрав дев’ять очок, голландський ПСВ має чотири, «Чорноморець» – три бали). Та для цього команді Григорчука треба наступного четверга перемагати «Лудогорець» на його полі.

До Бразилії – через Францію

Ще дві неприємні для українських шанувальників «спорту номер один» вістки походять з-поза меж футбольного поля. Відомий швейцарський футболіст Александр Фрай, який проводив процедуру жеребкування європейської стадії плей-оф чемпіонату світу в 2014 року, витягнув для «синьо-жовтих» найскладнішого з чотирьох можливих суперників – збірну Франції.

У стані чемпіонів світу 1998 року зараз мало не ейфорія – «триколірні» апріорі вважають себе фаворитами протистояння. На їхню користь свідчить і статистика, і пам’ятний матч у Донецьку на Євро-2012, який завершився перемогою французів з рахунком 2:0.

Та головний тренер збірної України Михайло Фоменко закликає не випереджати події. «Потрібно готуватися до цього суперника і не думати про те, як було б, якби нам попався хтось інший. Збиратимемо інформацію, вивчатимемо суперника, його сильні і слабкі сторони. Хто боїться – той не виграє, в будь-якому виді спорту. Отже, боятися не варто», – сказав наставник.

Збірна України прийме французів 15 листопада в Києві, а матч-відповідь відбудеться в Парижі 19 листопада.

«Арсенал» пішов шляхом «Кривбаса»

Київський футбольний клуб «Арсенал» не виїхав до Сімферополя на матч 14-го туру прем’єр-ліги. У п’ятницю «каноніри» мали провести виїзний поєдинок проти «Таврії».

Команда залишилася в Києві, оскільки не має фінансування. Кілька років футбольний клуб «Арсенал» очолював відомий бізнесмен Вадим Рабінович, На початку 2013 року президентом «Арсенала» став депутат Верховної Ради, член фракції Партії регіонів Олександр Онищенко. Днями він заявив, що від початку жовтня київський клуб йому не належить.

Пропуск поєдинку в Сімферополі означатиме для «Арсенала» технічну поразку. За регламентом змагань, виключення команди відбудеться у разі, якщо вона вдруге не вийде на матч. 3 листопада у 15-му турі «Арсенал» має вдома зіграти з запорізьким «Металургом».

Наприкінці попереднього сезону також через брак фінансування припинив існування інший клуб прем’єр-ліги – криворізький «Кривбас», який у 1999 і 2000 роках був бронзовим призером чемпіонату України. У своєму останньому турнірі криворіжці фінішували сьомими.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG