Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя лишилося без «смотрящего» – через Януковича?


Київ – У владі почалася боротьба груп впливу. Так експерти пояснюють взяття під варту і суд над запорізьким бізнесменом Євгеном Анисимовим, якого вважають «рукою Януковича» у регіоні. Окрім цього, на думку фахівців, Анисимов міг перейти дорогу правоохоронним органам. Натомість міський голова Запоріжжя Олександр Сін відкидає заяви про те, що затриманий впливав на кадрові рішення місцевої влади. Журналісти, які розслідували діяльність Анисимова, впевнені, що рішення про його арешт ухвалювали на Банковій, однак очікують, що скоро бізнесмен вийде на волю.

Юрій Комісаров, директор підприємства «Запоріжзв’язоксервіс», яке надає фінансові послуги мешканцям міста й підприємствам, з 2010 року публічно говорить про те, що у нього незаконно вимагають гроші. Він звинувачує у здирництві запорізького бізнесмена Євгена Анисимова, який пропонував йому ділитися виручкою, і навіть акціями підприємства, пояснив Радіо Свобода Юрій Комісаров. Те, що Анисимова затримали 22 жовтня в аеропорту «Бориспіль», він вважає закономірним.

Чому судять Анисимова лише зараз? Гадаю, кількість перейшла в якість
Юрій Комісаров
«У 2010 році в мене просили 75% акцій підприємства, потім, коли ми відмовилися – 12% від обігових коштів. Ми перерахували кошти безготівковим шляхом, і потім всі фінансові документи долучили до заяви у міліцію. Чому судять Анисимова лише зараз? Гадаю, кількість перейшла в якість, до того ж напередодні угоди про Асоціацію України з ЄС влада змушена боротися з корупцією», – пояснює підприємець.

Про те, що Анисимов нібито збирає кошти з бізнесу з відома президента Віктора Януковича говорять й інші підприємці, які також звинувачують його у спробах захопити прибуткові компанії міста й області. Місцеві журналісти називають його «сірим кардиналом Януковича», або за кримінальним жаргоном «смотрящим» у регіоні.

Місцева влада вважає Анисимова меценатом, а не «авторитетом»

Керівник Запорізької області Олександр Пеклушенко та міський голова Олександр Сін останнім часом заявляли, що Євген Анисимов – зразок соціально відповідального бізнесмена та визначний меценат. Такої ж думки про нього і обраний в Запоріжжі народний депутат депутат-регіонал Ярослав Сухий, який зауважив, що Анисимов ніколи не був у в’язниці та не вчиняв злочинів, відтак не є й не може бути кримінальним авторитетом.

Після того, як Євгена Анисимова суд звинуватив у здирництві та його взяли під варту – запорізький міський голова Олександр Сін дав з цього приводу прес-конференцію на його захист.

Кадрові призначення у місті робив я з керівниками департаментів. Ні про який вплив Анисимова на кадрові призначення не могло бути й мови
Олександр Сін
«З Анисимовим мене познайомив Володимир Кальцев, виконувач обов’язки міського голови (і головний конкурент Сіна на виборах міського голови – Ред.), коли я ще не прийшов на цю посаду. Він сказав, що цей бізнесмен готовий долучатися до благодійних та соціальних проектів. Як виявилося, він не лише реагував на пропозиції міської влади, а й сам виступав з ініціативою, як це було щодо відзначення Дня повітряно-десантних військ. Кадрові призначення у місті робив я з керівниками департаментів. Ні про який вплив Анисимова на кадрові призначення не могло бути й мови», – зазначив Сін.

Євгена Анисимова представники великого бізнесу звинувачують у тому, що він не без допомоги правоохоронців тиснув, з вимогою «ділитися», на представників великого бізнесу, серед яких власник компанії «Хортиця» Євген Черняк. Медіа, які вважають дружніми до Черняка, детально висвітлювали ці конфлікти.

Запорізький політолог Роман П’ятигорець, який багато років відстежує владні та бізнесові конфлікти у регіоні, вважає ситуацію з арештом Анисимова нелогічним кроком, який можна пояснити лише розбратом і боротьбою різних фінансових груп у Партії регіонів.

Затримання і суд Анисимова кидають тінь на Партію регіонів. Виглядає, що партію розшарпують різні групи впливу, президент хоче іншого сценарію майбутніх виборів
Роман П’ятигорець
«В Запорізькій області Анисимов був головним спонсором Партії регіонів. Цього не можна не визнавати. Для його затримання готували інформаційні плацдарми, зокрема – в сюжетах центральних провладних телеканалів. Всі говорили – що він є «тіньовою владою» в регіоні, але дуже нелогічним було те, що його не посунули з його місця тихо, – наголошує експерт. – Для обивателів він сприймається як частина тріумвірату «Анисимов – міський голова Сін – керівник області Пеклушенко». Ці два посадовці підтримують його. Тому затримання і суд Анисимова кидають тінь на Партію регіонів. Виглядає, що партію розшарпують різні групи впливу, президент хоче іншого сценарію майбутніх виборів, і почав змінювати цей сценарій. Або дії донецьких неможливо прорахувати взагалі, або – щось неймовірне сталося в адміністрації президента, щоб отак гучно виводили людину з гри».

Роман П’ятигорець найбільше дивується тому, що Олександр Пеклушенко та інші впливові люди в Партії регіонів не були попереджені про процес над Євгеном Анисимовим. Він не виключає, що той опинився за ґратами внаслідок боротьби різних груп, які фінансують партію влади. На думку експерта, в цій боротьбі точно не брав участі Ренат Ахметов, який нині намагається поводитися як бізнесмен європейського типу й усуватися від участі у скандалах, вважає П’ятигорець.

Діяльність Євгена Анисимова, розслідувала журналіст Ірина Дубченко. Вона припускає, що бізнесмен поплатився за те, що почав протистояння з місцевими правоохоронними органами.

Анисимова випустять не пізніше, ніж за два тижні. Рішення про його затримання ухвалювали на рівні Банкової. Могла його санкціонувати лише одна людина в Україні
Ірина Дубченко
«Гадаю, Анисимова випустять не пізніше, ніж за два тижні. Рішення про його затримання ухвалювали на рівні Банкової. Могла його санкціонувати лише одна людина в Україні. І лише від нього залежить, вийде він з-за ґрат, чи ні. Анисимова попереджали про затримання за два дні. Він перейшов межу – почав неприховану війну з міліцією»,– пояснює Ірина Дубченко.

Захисники Євгена Анисимова наразі не дають коментарів. Його справу розглядає Орджонікідзевсьий районний суд у Запоріжжі, який звинувачує його у вимаганні грошей. Великі суми, пачками скидані в сміттєві пакети, знайшли в його офісі оперативники. У справі Анисимова нині допитують як свідків його брата, депутата міської ради, та міського голову Олександра Сіна.

Частина експертів пов’язують справу проти нього з арештами інших регіоналів, і говорять про ознаки «чистки лав» у партії. Євген Анисимов заробив свої перші мільйони з видобутку брухту на металургійних відвалах, а потім створив декілька підприємств, і нібито пропонував іншим ділитися з ним бізнесом. Влітку на нього було вчинено замах, декілька куль потрапило в авто, однак Анисимов не постраждав.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG