Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі прощаються з першим некомуністичним прем’єром за «залізною завісою»


Тадеуш Мазовецький,на той час новообраний прем'єр-міністр Польщі, 24 серпня 1989 рік
Тадеуш Мазовецький,на той час новообраний прем'єр-міністр Польщі, 24 серпня 1989 рік
Варшава – У понеділок вдосвіта після тривалої хвороби помер у віці 86 років Тадеуш Мазовецький – перший прем’єр-міністр демократичної Польщі. Упродовж 1989–1991 років його уряд розпочав процес декомунізації Польщі й здійснив важливі реформи у цій країні. Мазовецького вважають символом системних змін у польській державі.

Тадеуш Мазовецький – перший некомуністичний прем’єр у державах соцтабору, за так званою «залізною завісою». Його називають творцем польської демократії, батьком-засновником оновленої країни. Депутат і католицький публіцист, переслідуваний у період комунізму, він погодився очолити уряд Польщі в надзвичайно складний для неї період, коли частину влади зберігали комуністи, а національна економіка опинилася у глибокій кризі. Це стало можливим завдяки домовленостям між опозиційною «Солідарністю» та комуністами.

Початок його прем’єрства був дуже складним періодом. Під час свого першого виступу в Сеймі у ролі прем’єра Мазовецький ледь не втратив свідомість. Тоді він жартував, що в результаті виснажливої діяльності стан його здоров’я нагадує стан польської економіки.
Тодішній польський президент Лех Валенса (праворуч) і прем'єр-міністр країни Тадеуш Мазовецький, Варшава, 28 жовтня 2013 року
Тодішній польський президент Лех Валенса (праворуч) і прем'єр-міністр країни Тадеуш Мазовецький, Варшава, 28 жовтня 2013 року

«Він мав характер спокійного переможця» – Туск

Польські політики, згадуючи Мазовецького, кажуть, що він поєднував у собі такі якості як спокій та рішучість. Колишній соратник Тадеуша Мазовецького політик Генрик Вуєць говорить, що він був напрочуд спокійною людиною, але мав хватку бульдога. Після дворічного періоду складних і непопулярних серед населення реформ тодішній польський президент Лех Валенса відправив Мазовецького у відставку. Проте сьогодні він каже: «Це була справді порядна людина, яка трапилася на моєму шляху, винятково порядна».

У свою чергу інший екс-президент Польщі Александр Квасневський звертає увагу на те, наскільки багатогранною особистістю був Мазовецький.

«Він брав участь у страйках 1980 року, він брав участь у «Солідарності», в круглому столі, був першим прем’єром польського уряду у вільній країні, він провів істотні реформи, а згодом він брав участь у створенні нової конституції і вклав у це дуже багато свого серця і своєї мудрості», – зазначив Квасневський.

А теперішній польський прем’єр Дональд Туск наголошує на тому, що Мазовецький відігравав активну роль у польському політичному житті впродовж трьох десятиліть – фактично до кінця свого життя. За словами Туска, Мазовецький завжди випромінював великий спокій, який він умів передавати своїм соратникам. Як твердить Туск, у 1980-і присутність Мазовецького на робітничих страйках додавала відваги всім учасникам. Туск згадав і про невдалий страйк у травні 1988 року.

«Коли у травні він виходив з програного страйку, то очолив такий сумний похід, тримався під руки з іншими учасниками страйку і робітниками. Я пам’ятаю його вираз обличчя, який давав нам усім зрозуміти, що боротьба не програна. Він мав спокійний характер, але це був характер спокійного переможця, і це нас усіх дуже надихало», – зауважив Дональд Туск.

Тадеуш Мазовецький залишався активним політиком до глибокої старості. Упродовж останніх років він був радником теперішнього польського президента Броніслава Коморовського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG