Доступність посилання

ТОП новини

Тиск Росії зламав стереотипи луганців й повернув їх у бік ЄС?


Прихильників євроінтеграції на сході України стає більше. Люди не сприймають економічний тиск Росії, а місцеві депутати-регіонали притримуються партійної лінії. Остання сесія Луганської облради не підтримала запропоноване комуністами звернення до президента України щодо перегляду євроінтеграційного плану. Чого ж очікують пересічні луганці від тісних стосунків із ЄС?

Алла Родигіна любить мандрувати Європою. Від євроінтеграції вона чекає найперше можливості вільного пересування країнами ЄС. Аналогічні настрої, каже вона, і в її рідних. «І хоча спочатку вони були проросійської спрямованості, то тепер, коли моя родина бачить те, що відбувається у Росії, те, як вони пресують нашу державу, то, звісно, уся моя родина і навіть дідусь, якому вже 75 років… Він нещодавно побував у Німеччині і каже, що усіма руками, ногами тільки за те, щоб ми до них приєдналися», – зазначає луганка.

А от на вулицях Луганська, таких активних «євроінтеграторів» зустріти важко. Найохочіше говорить молодь: «У нашій країні жити не можна. Мені більше подобається євроінтеграція, ніж Митний союз. Адже українці зможуть більше мандрувати країнами ЄС. Також у нас будуть товари по низьких європейських цінах. Там порядок, дотримуються норм. Там більше соціальних програм – це поки що все, що я знаю».
Як луганці сприймають євроінтеграцію України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

Людей бентежить, як підуть справи в економіці

Ситуація почала швидко змінюватися останні два роки, кажуть соціологи. До того часу, як розповів Радіо Свобода завідувач кафедри соціології та філософії Луганського національного університету імені Тараcа Шевченка Ілля Кононов, більшість опитаних тяжіли до інтеграції з Росією та Білоруссю. Жителі сходу сприймали ЄС тільки як компромісний, «м’якший варіант» у порівняні з НАТО.

Зараз соціологи готують нове опитування щодо того, з ким луганці бачать своє майбутнє. Як і раніше, більшість людей хвилює доля підприємств, на яких вони працюють, вони не дуже розуміють, як вплине на виробництво євроінтеграція.

«Існує значна інтеграція наших підприємств із Росією. Як підуть справи в економіці після підписання угоди про асоціацію з ЄС? Ось це питання луганців, напевно, хвилює», – зауважує Ілля Кононов.

Луганці негативно ставляться до дій уряду Росії – політолог

Однак дії керівництва Росії щодо України змінюють звичну схему мислення східняків.

«Це не стосується ставлення до народу Росії, до тих людей, які живуть по обидва боки кордону, мають тісні сімейні, економічні та інші зв’язки. Якщо це охолодження й далі розвиватиметься, воно буде стосуватися дій уряду Російської Федерації», – каже політолог, заступник голови правління Асоціації політконсультантів України Андрій Бодров.

Поки луганцям важко розібратися у потоці інформації, яку на них вихлюпують пропагандисти з обох сторін. І поки більшатиме невизначених із вектором інтеграції, прогнозує Андрій Бодров. Адже більшість людей старшого покоління мислить стереотипами: або мріє про відновлення «братнього союзу», або ж про те, що єднання з «ситою Європою» миттєво змінить усе на краще. Проте останні соціологічні опитування показують, що кількість прихильників Євросоюзу в Україні, зокрема й на сході, поступово збільшується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG