Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ й Іран привітали «конструктивні» переговори


Реза Наджафі виступає на прес-конференції у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні, 29 жовтня 2013 року
Реза Наджафі виступає на прес-конференції у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні, 29 жовтня 2013 року
Міжнародне агентство з атомної енергії й Іран заявили сьогодні, що їхні переговори щодо ядерної тематики були продуктивні і що сторони домовилися продовжити їх у Тегерані 11 листопада.

Після нинішніх дводенних переговорів, які завершилися сьогодні у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні, заступник генерального директора організації Теро Вайоранта назвав нові пропозиції Ірану щодо виходу з кризи навколо його суперечливої ядерної програми «конструктивним внеском у зміцнення співпраці і діалогу».

А новий посол Ірану в МАГАТЕ Реза Наджафі заявив, що ці пропозиції дадуть змогу обом сторонам відкрити новий розділ у співпраці.

Подробиць цих пропозицій сторони не назвали.

МАГАТЕ вже майже два роки прагне домогтися від Ірану домовленості про так званий «структурований підхід» до іранської ядерної програми, за яким Тегеран мав би дати відповіді на запитання щодо її можливого військового виміру, а також дозволу його інспекторам відвідати деякі об’єкти, в першу чергу військовий комплекс Парчин неподалік Тегерана, де, як підозрюють, раніше вели розробку іранської ядерної зброї.

Іншу серію переговорів, так само наразі без великого успіху, про ядерну програму Ірану веде з ним група шести провідних країн світу, координатором якої виступає верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. Цю групу, що об’єднує США, Китай, Росію, Велику Британію, Францію і Німеччину, називають іноді P5+1 (перші п’ять країн є постійними членами Ради безпеки ООН), а іноді E3+3 (останні три країни є членами Євросоюзу). Останні такі переговори в середині місяця, на яких Іран висловив нові пропозиції, теж не дали значного результату, але були схвально оцінені світовою спільнотою; їхнє чергове коло призначене на 7–8 листопада в Женеві.

Головна мета – домогтися від Ірану припинити самостійне збагачення урану до нинішнього рівня у 20 відсотків, що вважають технологічною межею отримання здатності далі збагачувати уран до зброєвих рівнів. Іран заявляє, що потребує збагаченого урану для свого дослідницького реактора, що має медичне призначення. Тегеран наполягає на своєму праві мати власну ядерну програму, яку він називає суто мирною, але доказів цього, яких вимагає світова спільнота, все не надає.
XS
SM
MD
LG