Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче надати ВСУ право визначати, чи є в діях президента ознаки держзради


Опозиційні народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проект закону, в якому пропонують розширити повноваження Верховного суду України в частині визначення ознак державної зради в діях президента. Про це повідомляє прес-служба «Батьківщини».

Крім того, документ пропонує надати суду право вносити подання про неможливість виконання главою держави повноважень у зв’язку зі станом здоров’я.

Згідно з документом, «Верховному суду надаються повноваження щодо офіційного тлумачення Конституції і законів України», а також вирішення питань, які виникають після підписання міжнародних договорів України.

У «Батьківщині» заявляють, що законопроект про розширення повноважень Верховного суду враховує рекомендації Венеціанської комісії.

У пояснювальній записці до проекту закону йдеться, що закон України про судоустрій і статус суддів «фактично нівелював статус Верховного суду як найвищого судового органу».

Опозиційний законопроект передбачає надання ВСУ повноважень перегляду справ на підставі неоднозначного застосування норм законів судами касаційної інстанції. Також ВСУ, згідно з проектом закону, отримає право перегляду справи в разі встановлення міжнародним судом порушень з боку України. Крім того, проект передбачає, що Верховний суд займеться аналізом судової статистики, узагальненням для забезпечення однакового застосування норм права судами загальної юрисдикції.

Враховуючи значне розширення повноважень ВСУ, законопроект передбачає збільшення кількості суддів ВСУ до 72 осіб.

Проект закону внесли голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, лідер фракції УДАР Віталій Кличко, депутати Павло Петренко (фракція «Батьківщина») і Наталія Агафонова (фракція УДАР).

У 2010 році набув чинності закон «Про судоустрій і статус суддів», згідно з яким суттєво змінилися повноваження ВСУ, який фактично перестав бути найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.
XS
SM
MD
LG