Доступність посилання

ТОП новини

Прогрес України у веденні бізнесу значний, але недостатній – Світовий банк


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Світовий банк і Міжнародна фінансова група «Ведення бізнесу» зазначають у своєму новому звіті, що 114 країн значно покращили показники сприяння веденню бізнесу. Україна увійшла до 10 країн, які найбільше зробили у цій царині за минулий рік. Так, лише у спрощенні оформлення дозвільної, документальної бази ведення будівництва Україна піднялася аж на цілих 145 пунктів. Це також дозволило Україні піднятися на майже 30 позицій світового рейтингу до 112-ї позиції. Але все ж Україна залишилася у нижній частині світового рейтингу зі сприяння бізнесу.

У звіті Світового банку та Міжнародної фінансової групи відзначено, що активізація реформ у галузі ведення бізнесу сприяє зростанню місцевого підприємництва. Тут зафіксовано, що за звітний період у світі проведено майже 340 різних реформ у сфері регулювання бізнесу.

Особливо у звіті відзначені успіхи в реформуванні ведення бізнесу серед країн Центральної та Південної Африки. В країнах з високим рівнем розвитку (OECD) особливо багато зроблено у спрощенні процедур реєстрації дозволів для будівництва та вдосконалення податкового адміністрування.

Разом з тим у звіті виділені 10 країн, які мали у 2013 році найкращі результати щодо змін індикаторів ведення бізнесу на 2014 рік. Серед таких країн, як Руанда, Грузія, Білорусь, Македонія, Киргизстан, Таджикистан, Єгипет, є і Україна. Вона попереду в цій десятці.

В Україні звіт «Ведення бізнесу» виділив, насамперед, зменшення кількості дозвільної документації для ведення будівництва. Цей показник покращився аж на 145 пунктів, як видно з таблиці Світового банку. Прогрес із реєстрацією нерухомості тут на другому місці з покращенням на більше ніж 60 пунктів. Отримання кредитів бізнесом в Україні покращилося на 11 пунктів за діючим індикатором.

Успіхи могли б бути кращими – експерт

Експерт Міжнародної фінансової корпорації з питань України, керівник проекту щодо інвестиційного клімату Сергій Осаволюк з приводу цього звіту зазначив: «Оцінка дуже позитивна, бо зробили, мені здається, великий крок вперед. Звісно, можна було б говорити про те, що хотілося б кращого і могли б зробити цей крок ще більшим, аніж він є зараз. Тим не менше, навіть ці цифри – вони вражаючі. Тому що, якщо ми свою позицію у дозволах на будівництво покращили на 140 місць, а загальну позицію у рейтингах на 25, то це дуже непогано».

Хоча за рівнем сприяння інвесторам в Україні у звіті видно погіршення. Із оподаткуванням бізнесу лише незначне покращення. Також не покращилося вирішення проблем із випадками банкрутства в бізнесі, навіть навпаки – з розв’язанням проблем банкрутства підприємств стало гірше.

Міноритарні акціонери незахищені, менеджмент може робити все, що він захоче. І це є великою проблемою в цілому для країни
Сергій Осаволюк
Вже згаданий Сергій Осаволюк – керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації, яка готувала цей звіт разом зі Світовим банком – із приводу захисту інвестицій в Україні зазначає: «Власне кажучи, там наша позиція говорить сама за себе. Але рейтинг оцінює лише рівень захисту міноритарних акціонерів і рівень прозорості діяльності акціонерних компаній… Міноритарні акціонери незахищені, менеджмент може робити все, що він захоче. І це є великою проблемою в цілому для країни, для фондового ринку, для інвестиційного клімату. Цей індикатор, навіть якби ми були там у першій десятці, він же не оцінює інших негараздів, які в Україні є. Наприклад, та ж судова система. До рейтингу потрібно ставитися з повагою, але мати на увазі, що він не оцінює абсолютно все».

Сергій Осаволюк також зуаважив, що Україна поки що сильно відстає у тривалості започаткування бізнесу, як це видно із таблицю Світового банку.

Бо, за словами експерта Міжнародної фінансової корпорації, 21 день для започаткування бізнесу – це дуже довго. У світі на це вже витрачають удвічі менше часу. Також серед оцих 6 кроків для заснування бізнесу особливо багато часу забирає отримання реєстраційного номера фірми і оформлення паперів у податковому відомстві. Сергій Осаволюк каже, що з веденням електронного реєстру країни стане трохи легше, але необхідно скорочувати інші бюрократичні процедури, які забирають до 10-11 днів в організації бізнесу.

Разом з тим у звіті Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації відзначено, що, не зважаючи на успіхи України в останній час, вона все ж «залишається у нижній частині рейтингу щодо умов ведення бізнесу – 112-а.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG