Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську без Януковича відкрили музей «Парк ракет»


У Дніпропетровську відкрили перший в Україні Парк ракет
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

У Дніпропетровську відкрили перший в Україні Парк ракет

У Дніпропетровську відкрили у вівторок єдиний в Україні музей «Парк ракет», де можна буде побачити наживо кілька поколінь міжконтинентальних балістичних ракет, які виготовлялись у Дніпропетровську. На урочисту церемонію очікували президента Віктора Януковича. А втім, він так і не з’явився. Тим часом, як виявилось, на музейний ракетний комплекс витратили мільйони гривень бюджетних коштів, однак не все обіцяне реалізували.

«Розчищені» від транспорту вулиці, якими мав їхати ВІП-кортеж, вітальні біл-борди, сотні бюджетників та пенсіонерів із прапорцями… Президента України Віктора Януковича у Дніпропетровську чекали. До музею «Парк ракет», який він мав урочисто відкрити, пускали тільки за паспортами і списками. Люди очікували близько чотирьох годин, сподівались на спілкування.

– Прийшли «Парк ракет» подивитись?

– Ні, прийшли подивитись на нашого «царя».

– Я хочу у нього про пенсію запитати, про підвищення. У мене всього тисяча гривень, а треба за квартиру платити, дітям і внукам допомагати.

– А я хочу попросити про роботу для свого онука. Він без роботи, де не кинеться – нема. У мого внука така ж доля, як у президента.

Однак поспілкуватись із президентом не вдалось. Перерізати стрічку замість нього до «Парку ракет» приїхав віце-прем’єр Олександр Вілкул.

Музейний комплекс біля будівлі обласної ради зводили менше ніж рік. Просто неба виставили зразки балістичних ракет, які свого часу виготовлялись на засекречених підприємствах. А втім, щодо справжності цих експонатів організатори дещо заплутались: віце-прем’єр Олександр Вілкул запевнив, що ракети справжні, натомість представник заводу «Південмаш» заявив, що це макети, виготовлені з алюмінієвого сплаву.

Парк ціною в 12 мільйонів гривень

Трохи розчарувала відвідувачів й «начинка» будівлі музею: ані обіцяної космічної техніки, ані вібропідлоги, що мала імітувати дрижання землі під час пусків, там поки немає. Є тільки величезні плазмові екрани, на яких зі спецефектами демонструють фільм про космічні старти.

Керівник фірми, яка працювала над цією частиною проекту, Костянтин Дудко задоволений.

«Парк ракет» – це центр, в якому можна розмістити будь-яку експозицію. Ми поставили інсталяцію і показали «нарізку» з тих кадрів, що показують досягнення сучасної космічної техніки. Головне наше завдання – показати, що Дніпропетровськ, це, не будемо соромитись цього слова, космічна столиця світу», – сказав журналістам Костянтин Дудко.

Виставковий зал музейного комплексу буде наповнюватися експозиціями, обіцяють організатори. Тут будуть проходити різноманітні виставки – від презентації інноваційних технологій до виїзних експозицій музеїв Коперника та Леонардо да Вінчі, з якими домовляються про співпрацю. Вхід для відвідувачів – вільний. На проект витратили 12 мільйонів бюджетних коштів.

Голова обласної ради Євген Удод переконаний, що «Музей ракет» стане однією з туристичних родзинок краю.

«Я думаю, що це буде максимально цікаво і жителям міста, області, і України, і гостям з-за кордону», – зазначив голова обласної ради.

Головне космічне підприємство – у скруті

Про що цього дня говорили неохоче, так це про нинішній стан справ на головному космічному підприємстві космічної столиці – «Південмаші». Там на два тижні вже затримали виплату заробітної платні працівникам. Через фінансову скруту в деяких цехах – триденний робочий тиждень, що підтвердив Радіо Свобода заступник начальника ракетно-космічного виробництва Південного машинобудівного заводу Микола Губенко.

«Де немає необхідності, немає завантаження – так, триденний робочий тиждень. А на всіх інших – нормальний робочий тиждень. Пов’язано з відсутністю замовлень. Керівництво заводу зверталось, і до президента в тому числі», – сказав представник підприємства.

Між тим, у Дніпропетровську президент України Віктор Янукович переглянув шоу – наймасштабнішу в історії України реконструкцію форсування Дніпра. У ній брали участь майже дві тисячі людей, танки, літаки та гелікоптери. Частина набережної Дніпра упродовж всього дійства була перекрита, водії скаржились на затори.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG