Доступність посилання

ТОП новини

Тиск Росії на Україну впливає на громадську думку в Європі – Ґрібаускайте


Даля Ґрібаускайте
Даля Ґрібаускайте
Литовський президент Даля Ґрібаускайте в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що навіть якщо Україна не буде в змозі вжити всіх потрібних кроків для підготовки до підписання угоди з ЄС, учасники Вільнюського саміту мають вищі шанси на успіх, ніж на негативний результат. Литва є господарем саміту «Східного партнерства», що відбудеться 28-29 листопада. Крім можливого підписання угоди про асоціацію з Україною, у литовській столиці планують також парафувати аналогічні угоди з Молдовою та Грузією.

– Припускають, що білоруський президент Олександр Лукашенко може отримати запрошення взяти учать у Вільнюському саміті, незважаючи на те, що він внесений до списку нев’їзних до ЄС. За іншою інформацією, офіційний Мінськ у Вільнюсі представлятиме міністр закордонних справ Уладзімер Макей. Литві – як державі-господарю – який варіант більше імпонує?

– Тут ідеться не про поступки, а про можливості. Ми надіслали запрошення цій країні, і зрозуміло, що людина може приїхати до Вільнюса лише тоді, коли її прізвища немає в списку білоруських посадовців, яким в’їзд до ЄС заборонений.

– У Вас не викликає занепокоєння той факт, що білоруський стілець стоятиме порожнім під час саміту так, як це вже було під час попереднього саміту «Східного партнерства» у Варшаві в 2011-му?

Ми дуже близькі до підписання угоди з Україною
– Зауважте, у цьому разі йдеться не про порожній стілець. Білорусі було б корисно взяти участь у такій події, але Вільнюський саміт не стосується лише цієї країни. Насамперед він буде присвячений Україні, Молдові, Грузії – країнам, які виконали велику домашню роботу. Імовірно, ми зможемо просунути інтеграцію з Європою значно вперед. Ми готуємося парафувати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Молдовою та Грузією. Крім того, цілком можливо, ми дуже близькі до підписання угоди з Україною.

– Чи можна буде говорити про провал саміту, якщо угоду з Україною не підпишуть?

Україна вже досягла дуже позитивних результатів, оскільки вона прямує шляхом реформ
– Я так не думаю. Адже ми так далеко просунулися з багатьма країнами. І йдеться не лише про угоди щодо зон вільної торгівлі, а також і про процес візової лібералізації. Я вважаю, що ці країни виконали велику домашню роботу з реформування своїх правових систем та захисту прав людини. Отже, маючи перед собою реальний шанс і нагоду підписати угоду з ЄС, ці країни вже зробили чимало у важливих для них царинах, як-от: демократизація, захист прав людини, економічні реформи та реформа прокуратури. Що б Україна не вирішила, зрештою, навіть якщо там не будуть у змозі вжити всіх потрібних кроків, хоча сумніваюся, що так буде, я думаю, все одно ми маємо вищі шанси на позитивний результат, ніж на негативний. Як на мене, Україна вже досягла дуже позитивних результатів, оскільки вона прямує шляхом реформ.

– Якщо Юлії Тимошенко дозволять виїхати для медичного лікування до Німеччини, але при цьому вона не отримає повного помилування, чи цього буде достатньо для підписання угоди про асоціацію з Україною?

Україна перебуває під величезним тиском Росії. Остання вдається до особливо потужного економічного тиску
– Давайте не будемо зараз спекулювати щодо кінцевого результату в цій справі, оскільки відомо, що 5 листопада в українському парламенті відбудеться голосування щодо законопроекту, покликаного врегулювати питання Юлії Тимошенко. І тоді всі члени ЄС, а також і сама Україна вирішуватимуть, як чинити далі. Ми також маємо пам’ятати, що Україна перебуває під величезним тиском Росії. Остання вдається до особливо потужного економічного тиску, як-от заборона на імпорт певних товарів, подібна до тієї, якої зазнали литовські молочні продукти. На Україну також тиснуть за допомогою цін на енергоносії. І це все дуже відчутно. Весь цей тиск впливає на громадську думку в Європі та в Україні, а також і позначається на тому, які рішення ухвалюють в Україні і з якою швидкістю це роблять.

– Коли, на Вашу думку, Молдова досягне безвізового режиму з ЄС? Чи може це трапитися у Вільнюсі?

– Молдова вже перебуває на другій стадії процесу, вона виконує так звану візову дорожню карту. Звісно, ми дуже сподіваємося, що вони спроможуться якнайшвидше вжити всіх потрібних заходів для подальшої візової лібералізації. Усі двері залишаються відкритими, і ми сподіваємося, що наприкінці року отримаємо звіт про досягнутий прогрес. Дорожня карта дає Молдові дуже конкретні переваги: уже в найближчі роки громадяни цієї країни матимуть значно легший доступ до пересування європейськими теренами.

– Чи буде підтверджене на папері прагнення країн «Східного партнерства» одного дня стати повноправним членом Європейського союзу?

– Часом сам по собі шлях є важливішим, ніж будь-які формулювання. Це тому, що вони здійснюють реформи, які є корисними самі по собі. Демократизація, ринкові реформи, захист прав людини, реформи права та правозахисної системи – усе це є важливим для країн само по собі. Процес інтеграції, а не миттєве членство є сьогодні більш актуальним для країн «Східного партнерства».

Інтерв’ю із президентом Литви Далею Ґрібаускайте записав Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG