Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія – за крок від нової газової війни


Київ – У російському «Газпромі» готові порушити питання про передоплату з боку українського «Нафтогазу» за газ через невчасний розрахунок. Голова українського уряду Микола Азаров визнає проблему, але зазначає, що вона не є критичною. Натомість його російський колега Дмитро Медведєв дотримується протилежної думки. З огляду на політичні та економічні обставини українські та російські експерти не виключають можливості нового газового конфлікту між Києвом та Москвою.

Голова російського «Газпрому» Олексій Міллер занепокоєний, що Україна досі не розрахувалася за поставки газу в серпні.

«Сума становить 882 мільйони доларів. Необхідно найближчим часом розглянути питання про перехід України на передоплату поставок за газ авансом – як це передбачено чинним контрактом», – заявив він.

У «Газпромі» звинувачують Україну та наголошують, що зі свого боку вони пішли на поступки, зокрема, надавши передоплату за транзит.

Азаров і Медведєв розійшлися в поглядах щодо критичності

Коментуючи цю інформацію, український прем’єр Микола Азаров визнав наявність проблем, але наголосив, що вони не є критичними і запевнив, що уряд тримає ці питання на контролі. Але голова російського уряду Дмитро Медведєв назвав стан справ критичним і розцінив слова свого українського колеги як небажання платити.

Російський економіст Михайло Деляґін називає позицію глави українського уряду деструктивною.

Якщо прем’єр представляє сили, які обманюють Росію і ведуть курс на розрив із нею, то який тоді сенс проплачувати «москалям», якщо ми їх все одно «кидаємо»?
Михайло Деляґін
«Якщо прем’єр представляє ті сили, які обманюють Росію і ведуть курс на розрив із нею, то який тоді сенс проплачувати цим «москалям», якщо ми їх все одно «кидаємо»? Тому панові Медведєву варто не розмовляти із людьми, які чи то брешуть йому в обличчя, чи то сміються, а треба пред’являти графік проплати і пояснювати, що перший же зрив призведе до закриття вентиля. Крадіть у Німеччини, крадіть у Словаччини!» – зазначив російський експерт.

Наразі Москва у суперечках із Києвом обмежується суто економічними вимогами, але ситуація може змінитися.

Ми повинні вимагати в якості умови поставок російського газу звільнення українських політв’язнів – Маркова і Тимошенко
Михайло Деляґін
«Ми не менше, ніж Європа зацікавлені в тому, щоб Україна була цивілізованою. І ми повинні вимагати в якості умови поставок російського газу звільнення українських політв’язнів – Маркова і Тимошенко. Росія зобов’язана зайняти більш жорстку позицію», – каже Михайло Деляґін.

Він наголошує, що керівництво України взяло курс на розрив із Росією. Тож, якщо зовнішньополітичний курс України та позиція щодо розрахунків за газ не зміняться, то нова газова війна стає цілком вірогідною.

Замість запасів газу, Україна накопичила проблеми – Нарбут

Проблеми в газовій сфері накопичувалися впродовж тривалого часу і тепер Україна зіштовхнулася з великою кількістю їх. Це і незначна кількість газу, закачаного у газосховища напередодні опалювального сезону, і брак коштів для того, щоб вчасно розрахуватися.

Це зумовлено твердою позицією українського керівництва щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС
Олександр Нарбут
«Ця ситуація може призвести до серйозної кризи в забезпеченні газом українських споживачів. Не випадково саме зараз відбувається цей обмін заявами. Очевидно, це зумовлено твердою позицією українського керівництва щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС. Думаю, після розмови, яка відбулася в останні вихідні на найвищому рівні, у Володимира Путіна склалося уявлення про рішучість намірів України. Відповідно, російське керівництво вдалося до традиційних способів», – наголошує український експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

Він не виключає, що непорозуміння в газовій сфері у купі з політичними проблемами можуть призвести до нової гострої кризи газових поставок. Натомість інший експерт – Володимир Саприкін – припускає, що повномасштабний газовий конфлікт із перекриттям поставок газу невигідний насамперед Росії. За його словами, «Україна не має жодного контракту з енергетичними компаніями Європи – отже, вся відповідальність фінансова і юридична лежить на «Газпромі».

Раніше президент Віктор Янукович заявляв про те, що «газових криз більше не буде».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG