Доступність посилання

ТОП новини

Прихильників асоціації України з ЄС стає більше


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
За місяць до Вільнюського саміту, де Україна планує підписати асоціацію з ЄС, усе більше черкасців висловлюються щодо євроінтеграції України. Радіо Свобода зробило колективний портрет пересічного прихильника євроінтеграції. Як виявилося, незалежно від віку, це людина, яка б хотіла жити по-європейськи: у незалежній країні із якісною освітою, високими соціальними стандартами та з безвізовим режимом із країнами Євросоюзу.

«Чому Ви підтримуєте асоціацію України з ЄС?» – із таким запитанням Радіо Свобода звернулося до перехожих у центрі Черкас. Найважливіша перевага, на думку більшості опитаних, – безвізовий режим між Україною та Європейським союзом: «Як пересічним громадянам після асоціації нам би було зручніше із Європейським союзом, тому що поліпшилися б умови отримання віз, щоб подорожувати іншими країнами. Мене, як людину далеку від політики, це найбільше цікавить».

На думку черкаської молоді, асоціація з ЄС вплине на якість української освіти: «Якщо ми вступимо до ЄС, більшість шкіл зможе мати європейську освіту». А от частина патріотично налаштованих молодих черкасців сподівається на припинення тиску Росії: «Насправді я за інтеграцію та асоціацію з ЄС, тому що принаймні українська мова тоді не буде піддаватися впливу російської. Відповідно, ми не відчуватимемо вплив Росії».
Кому з черкасців до Європи ближче?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Обома руками «за» підписання асоціації з ЄС і опитані черкасці середнього віку. На їхню думку, найкращий для України – європейський вектор розвитку: «Я сподіваюся, що Європа вплине на Україну і розквіт країни буде набагато швидшим, ніж із Росією. Об’єднатися з Росією – це повернутися назад. А назад не повертаються».

Тим часом і серед черкаських пенсіонерів чимало прибічників асоціації з ЄС. Свій проєвропейський вибір вони пояснюють бажанням кращого життя для наступних поколінь. Мовляв, із Росією шанс на розвиток українці використали ще за часів Радянського Союзу. Тому нині не час повертатися назад у минуле: «Звичайно, ми під Росією дуже довго жили і нічого хорошого з цього не вийшло. Європа живе краще, надіюся, що колись і наші наступні покоління теж житимуть краще. Тому що Європа – це прогрес».

Найбільш орієнтована на асоціацію з ЄС – молодь

Між тим у Черкасах та області не проводили жодного соціологічного дослідження серед громадян щодо вибору вектору розвитку держави, каже керівник Агентства соціологічних досліджень у Черкасах Сергій Пасічник. Він припускає, що за результатами такого опитування більше ніж 50% черкасців висловилися б за асоціацію з ЄС. При чому найбільше прихильників євроінтеграції – серед молоді, а от не визначилися із вектором люди середнього віку.

«Багато з них зважують плюси та мінуси від асоціації з ЄС. При чому наша область серед лідерів по безробіттю, то звісно у всіх виникає запитання чи не стане ще гірше, чи не буде більше безробіття і що далі робити», – пояснює він.

Черкаські пенсіонери змінюють свій вибір на користь ЄС

Водночас директор черкаського Центру європейської та євроатлантичної інтеграції Василь Мойсієнко наголошує, що усе більше черкаських пенсіонерів підтримують асоціацію України з ЄС. На його думку, ситуація була б кардинально протилежною, якби мова йшла про вступ України до НАТО.

Коли ми говоримо про оцінку пенсіонерами ЄС, то тут вони бачать певні соціальні стандарти, які мають європейські пенсіонери
Василь Мойсієнко
«Негативна оцінка НАТО серед пенсіонерів є значно вищою. Тут стереотипи, що це військово-політичний блок залишилися. Коли ми говоримо про оцінку пенсіонерами ЄС, то тут вони бачать певні соціальні стандарти, які мають європейські пенсіонери. Ті гарантії, яке їм надає пенсійне законодавство, що пенсія відповідає прожитковому мінімуму, інші соціальні гарантії, приміром, якісна медицина», – каже експерт.

Такі соціальні аспекти, вважає Мойсієнко, збільшують кількість прихильників ЄС серед людей похилого віку. Зважаючи на це, вони пов’язують перспективи своїх дітей та онуків саме з Європою, а не з Росією.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG