Доступність посилання

ТОП новини

Суспільне телебачення фінансуватиме держава, бо українці не готові платити абонплату


Суспільне телебачення, яке планують створити на базі НТКУ, фінансуватиметься за рахунок державного бюджету. Від 75 до 80% українців не готові платити абонентську плату за користування каналами суспільного телебачення. Про це повідомив голова комітету з питань свободи слова й інформації Микола Томенко на виїзному засіданні в стінах Національної телекомпанії України.

Заступник голови комітету, народний депутат Ігор Мірошниченко також зауважив, що українці завжди можуть відмовитися від платного телебачення на користь інтернету з його безкоштовним і загальнодоступним контентом. Саме тому на початковому етапі потрібно залучати державні кошти. А далі все залежатиме від спроможності суспільного мовника виробляти конкурентоспроможний продукт, каже Мірошниченко.

При цьому народні депутати запевняють, що фінансовані з державного бюджету два суспільні телеканали, створення яких планується на базі НТКУ, будуть незалежними. Вони отримуватимуть кошти напряму з бюджету й самі ними розпоряджатимуться. «Існуватимуть нормативи щодо тем, пропорцій контенту, але суспільні мовники будуть незалежними від політики», – запевнив Ігор Мірошниченко.

Томенко й Мірошниченко пропонують виділяти щороку 0,2% дохідної частини бюджету на потреби суспільних мовників. Вони запевняють, що це дуже вагома сума.

В. о. генерального директора НТКУ Олександр Пантелеймонов пояснює, що абонплату можна буде запроваджувати поступово.

«Якщо далі ми будемо говорити про отримання абонплати, то з кожним наступним роком ми зможемо зменшувати державне фінансування на ту суму коштів, яку ми зможемо залучити за рахунок абонплати. Ми виходимо з того, що сьогодні в Україні буде не більше 7-8% людей готові платити абонентську плату. І пояснити людям, чому вони мають це робити, буде важко», – наголосив керівник НТКУ.

Діяльність суспільного телебачення зможуть фінансувати також за рахунок реклами. Ще одне можливе джерело надходжень – продаж власного контенту іншим телеканалам.

На наступний рік НТКУ просить виділити з держбюджету 67 мільйонів гривень.

Сьогодні телеканал підвищує глядацькі рейтинги поміж іншого за рахунок показу концертів коміків. Там запевняють, що зі створенням суспільного телебачення потреба в таких підходах зникне.

Верховна Рада відклала ухвалення закону про суспільне телебачення та радіомовлення й направила його на повторне друге читання.

Як пояснив голова комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, опозиція не дійшла компромісу з більшістю щодо низки положень, зокрема, щодо фінансування та реклами.
XS
SM
MD
LG